Šire područje firme “Favorit BH” na Stupu evakuisano zbog izlijevanja veće količine nitratne kiseline

Veća količina nitratne kiseline izlila se na Stupu, u krugu firme “Favorit BH”.

Evakuisani su svi unutar objekta, kao i oni koji su se nalazili u neporednoj blizini.

Kako je za medije potvrdio Feđa Bišćević, dežurni operativni profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite, ovo je rijedak slučaj i trenutno se poduzimaju sve mjere da bi se šteta sanirala.

I iz MUP-a KS su potvrdili isto.

U 15.05 sati u ulici Pijačna, općina Ilidža, u krugu jedne firme je prilikom utovara jednog PVC bureta od 1.000 litara došlo do curenja azotne kiseline koja je iscurila na zemljanu površinu. Vatrogasci su intervenisali, razrijedili vodom tu kiselinu. Prilikom ovoga događaja nije bilo povrijeđenih“, kazali su iz Operativnog centra MUP-a KS.

Firma u čijem krugu je došlo do izlijevanja ove opasne kiseline se bavi prodajom okova za stolariju i namještaj, te ostalih metalnih proizvoda.

Nitratna kiselina (azotna kiselina, dušična kiselina) inače predstavlja opasnost po okolinu i ljude, ali za sada nema informacija da postoje neke ozbiljne posljedice na one koji su se našli u blizini.

Angažovane su i jedinice i firme koje mogu na najbezbolniji način neutralisati ovu kiselinu.

Nitratna kiselina je izrazito korozivna i toksična. Riječ je o snažnom oksidirajućem sredstvu koje u spoju sa cijanidima, karbidima i metalnim prahom može biti eksplozivno. To je bezbojna, izuzetno kaustična i otrovna supstanca. Lako isparava, a pri koncentracijama većim od 86 posto često se naziva pušljiva azotna kiselina.

Uviđaj će se uraditi na mjestu događaja nakon čega će biti poznato više detalja.