Češka šokirala Nizozemsku i poslala ih kući

Reprezentacija Češke je napravila ogromno iznenađenje u osmini finala Evropskog prvenstva savladavši Nizozemsku rezultatom 2:0 na Puškaš Areni u Budimpešti. 

U prvom poluvremenu nije mnogo toga viđeno. Nizozemci su imali dobru šansu preko Matthijsa de Ligta, koji nije uspio pogoditi glavom iz dobre situacije. Jedini udarac u okvir gola u prvom dijelu uputio je Patrik Schick u 28. minuti.

Do kraja prvog poluvremena Antonin Barak je imao dobru priliku, ali je izblokiran u šesnaestercu. Veliku šansu propustio je Patrick van Aanholt u sudijskoj nadoknadi kada je poslao loptu pored desne stative. Rezultat prvog poluvremena je bio 0:0.

U 52. minuti Tomas Vaclik je zaustavio Donyella Malena. Poslije intervencije VAR-a u 55. minuti crveni karton je pokazan De Ligtu. Matthijs de Ligt okliznuo se dok je pokušavao zadržati Patrika Schicka i dirao loptu rukom.

Nizozemci su igrali sa igračem manje, a onda je nastupio šok za njih. Izveden je slobodan udarac iz blizine kornera a sjajno loptu glavom prebacuje Tomas Kalas, lopta dolazi do Holesa koji ju je pospremio u mrežu za vodstvo Češke.

Holes je asistirao Patriku Schicku u 80. minuti kad je postavljen konačan rezultat 0:2.

Ovo je definitivno jedno od najvećih iznenađenja na ovom Evropskom prevenstvu, a mogu li Česi ponoviti uspjeh iz 1996. godine ostaje nam da vidimo.

Češka će u četvrtfinalu Eura igrati protiv Danske, a ovaj duel je na rasporedu u subotu.