Video/ Kina je objavila video svog Zhurong rovera koji je na Marsu

Kineska svemirska agencija objavila je video snimke svog rovera Zhurong koji klizi površinom Marsa.

Slike su snimljene bežičnom kamerom koju je robot stavio na zemlju.

Novo saopštenje za medije takođe uključuje sekvence sletanja Zhurong-a u maju, koji pokazuju razmeštanje njegovog padobranskog sistema i trenutak slijetanja.

Robot sa šest tačaka istražuje regiju poznatu kao Utopija Planitia.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) kaže da je Zhurong vozio 236m u 42 Marsova sola (od 27. juna). Sol je marsovski dan. Traje nešto duže od zemaljskog dana, 24 sata i 39 minuta.

Orbiter i Marsov rover su u dobrom radnom stanju, izvještavaju se sigurno s Marsa stranci i matici i šalju daleke blagoslove u vijeku osnivanja stranke“, navodi se u izjavi za štampu CNSA-e.

Očekivalo se video izdanje, posebno slijetanja, koje se dogodilo 14. maja. Neke fotografije s pregleda padobranskog sistema iz ulazne kapsule rovera podijeljene su prošle sedmice.

Međutim, u filmskoj verziji vidimo omotnicu koja se napuhuje u razrijeđenoj marsovskoj atmosferi. Takođe vidimo Zhurong i njegovu platformu za sletanje kako se odmiču od “zadnje ljuske” kapsule; i na kraju, kamera koja gleda dolje bilježi trenutak dodira dok kočni raketni motor platforme prašinu raznosi površinom.

Priroda Marsove atmosfere znači da zvukovi ne zvuče potpuno isto kao na Zemlji. Djeluju nekako prigušeno.

Naučnici se nadaju da će dobiti barem 90 marsovskih dana službe iz Zhurong-a.