Facebook planira uvesti prvi smartwatch za naredno ljeto s dvije kamere, monitorom otkucaja srca

Facebook zauzima novi pristup svom prvom pametnom satu, koji kompanija nije javno potvrdila, ali trenutno planira debitirati sljedeće ljeto.

Uređaj će imati ekran s dvije kamere koje se mogu odvojiti od zgloba za snimanje slika i videozapisa koji se mogu dijeliti kroz Facebook-ov paket aplikacija, uključujući Instagram.

Kamera na prednjoj strani zaslona satova postoji prvenstveno za video pozive, dok se kamera s autofokusom od 1080p sa stražnjim fokusom može koristiti za snimanje snimaka kada se odvoji od okvira od nehrđajućeg čelika na zglobu.

Ideja je potaknuti vlasnike sata da ga koriste na način na koji se pametni telefoni sada koriste. Dio je plana izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga za izgradnju više potrošačkih uređaja koji zaobilaze Apple i Google, dvije dominantne kreatore platforme za mobilne telefone koji u velikoj mjeri kontroliraju sposobnost Facebooka da dosegne ljude.

Facebook u konkurenciji sa Apple-om

Planirani uređaj prvi je pokušaj Facebooka da objavi hardver posebno za zglob, što otvara još jedno područje konkurencije s Appleom u trenutku kada se dva tehnološka diva već sukobljavaju na drugim frontovima. Apple se agresivno pozicionirao kao zaštitnik privatnosti ograničavajući vrste podataka koje aplikacije poput Facebooka mogu prikupljati, dok je Facebook godinama opkoljen skandalima u vezi s rukovanjem korisničkim podacima.

Ta dinamika mogla bi stvoriti tešku bitku za Facebook da nagovori ljude da kupe svog budućeg konkurenta Apple Watchu, posebno jer planira da sat postavi i kao uređaj za fitnes sa monitorom otkucaja srca.

U budućim verzijama sata, Facebook planira da on posluži kao ključni uređaj za unos planiranih naočala za proširenu stvarnost, za koje Zuckerberg misli da će jednog dana biti sveprisutni poput mobilnih telefona. Kompanija planira koristiti tehnologiju koju je stekla od CTRL-laboratorije, startupa koji je pokazao narukvice sposobne za upravljanje računarom pokretima zgloba.

Facebook želi izdati prvu verziju sata u ljeto 2022. godine i već radi na drugoj i trećoj generaciji za naredne godine. Zaposlenici su nedavno razgovarali o cijeni uređaja od oko 400 dolara, ali bi se cijena mogla promijeniti. Iako je malo vjerovatno, Facebook bi također mogao potpuno ukinuti sat, jer uređaj tek treba ući u masovnu proizvodnju ili čak dobiti službeno ime, piše Verge.