Protest nije odobren zbog Trumpovog fotografisanja

Američka park policija nije rastjerala prosvjednike rasne pravde u Washingtonu prošle godine kako bi tadašnji predsjednik Donald Trump mogao pozirati za fotografisanje, navodi se u izvještaju.

Policajci su 1. juna upotrijebili hemijske nadražujuće i gumene metke za čišćenje parka Lafayette.

Prisutni su protestvovali protiv policijskog ubistva Georgea Floyda.

Ubrzo nakon toga, Trump je pozirao za fotografije na kojima se nalazi Biblija ispred obližnje episkopske crkve sv. Ivana.

Tu su epizodu žestoko kritizirali vjerske vođe i stariji demokrati, optužujući ga da crkvu i Bibliju koristi u stranačke političke svrhe.

Ali u izvještaju, koji je proveo Ured za unutarnje poslove, kaže se da su službenici američke Park policije (USPP) očistili područje kako bi izvođači radova postavili ogradu protiv kamena.

Generalni inspektor Mark Lee Greenblatt rekao je da su “započeli s provedbom operativnog plana nekoliko sati prije nego što su saznali za potencijalnu predsjedničku posjetu parku”.

Izvještaj se fokusirao na to kako i kada je policija donijela odluku o čišćenju parka, a nije istraživao navode o pojedinačnim incidentima upotrebe sile.

Otkriveno je da su izdana tri upozorenja onima u parku, ali priznalo je da neki ljudi možda nisu čuli upozorenje i da upozorenje nije govorilo ljudima kako da napuste to područje.

Trump je pohvalio “profesionalno napisan izvještaj” u srijedu i zahvalio se gospodinu Greenblattu što ga je “oslobodio”.

Naša Park policija donijela je odluku da raščisti park kako bi omogućila dobavljaču da sigurno postavi ogradu protiv kamenja kako bi se zaštitila od pobune Antife, radikalnih prosvjednika BLM-a i drugih nasilnih demonstranata koji u našim gradovima uzrokuju haos i smrt“, dodao je.

Šta se dogodilo na trgu Lafayette?

Demonstranti su se danima okupljali u parku kod Bijele kuće u sklopu masovnih protesta protiv policijske brutalnosti i rasizma u SAD-u, nakon ubistva nenaoružanog crnca Georgea Floyda.

Policija se preselila da ih oslobodi oko 30 minuta prije nego što je na snagu stupio policijski sat, i baš kad je Trump započeo televizijski govor iz Ružinog vrta Bijele kuće.

Nakon svog govora, Trump je odšetao do crkve čiji je podrum zapaljen prethodnog dana i pozirao s Biblijom, prenosi BBC.

Rabin Jack Moline, predsjednik Međuvjerskog saveza, rekao je: “Vidjeti predsjednika Trumpa kako stoji ispred Biskupske crkve svetog Jovana dok drži Bibliju kao odgovor na pozive na rasnu pravdu – odmah nakon upotrebe vojne sile za čišćenje mirnih prosvjednika – jedno je od najočitije zloupotrebe religije koje sam ikad vidio“.