Foto/ Istražili smo šta se dešavalo sa macom koju je navodno udario vlasnik lokala “Burgerhouse”

Već nekoliko dana na društvenim mrežama kruži vijest koja je uzrujala i iznenadila mnoge, kako se navodi, vlasnik lokala Burgerhouse Ferhadija je udario nogom skotnu mačku koja je nakon toga izgubila svoje mačiće.

Odlučili smo istražiti ovu priču više, te smo prvo kontaktirali Aidu Zornić koja je ponudila smještaj mački, te je ispričala svoju verziju priče.

Kako je kazala za Sarajevsku seharu mačka se trenutno oporavlja.

Na sred ulice sam vidjela hranu i macu u lošem stanju. Djevojka koja je bila pored mace, pokupila ju je i prenijela dva metra do haustora i ostavila je tu. Iz svoje flašice nasula je vode u ruku ali maca nije htjela da pije“, kazala je Zornić.

Veterinaru je odvela kako Aida kaže jedna žena koja joj je praktički spasila život.

Nisam je ja odvela veterinaru, razmišljala sam da je odvedem kod svog veterinara dok sam išla kući. Kada sam se vratila, nisam uspjela naći mačku. Na internetu sam vidjela sliku te mačke, što se ispostavilo da je opet na ulici i vratila sam se ponovo. Na sred Ferhadije opet nisam uspjela je naći. Pri povratku, neko je pokupio macu i odvukao je u veterinarsku stanicu Ketti“, kazala nam je Aida.

Foto: Aida Zornić
Foto: Aida Zornić

Aida je otišla u Ketti da vidi u kakvom je stanju mačka. Veterinar je rekao da je mačka bila u veoma teškom stanju i da su morali joj izvaditi mačiće iz stomaka kako ne bi došlo do infekcije, pošto su tri mačića uginula.

Žena koja je donijela macu u veterinarsku stanicu izmirila je račun, platila sve što treba, ja sam ponudila maci smještaj“, kazala je Aida.

Mačka će ostati kod Aide sve dok se ne oporavi upotpunosti.

Kako nam je rekla Aida, za sada maca nema nikakvih infekcija, tri puta je izbjegla smrt.

Ja sam je uvela u svoju kuću, odgovorna sam za njen život. Mačka je preživjela traumu, ko ju je šutnuo ja ne mogu to potvrditi jer nisam vidjela. Da je neko šutnuo mačku, jeste, jer mačići su pred okot ubijeni. Pred sami okot neko je nju “fino pomilovao” da su sva tri mačića uginula”, ispričala nam je Aida.

Foto: Aida Zornić
Foto: Aida Zornić

Kako kaže, da nije te žene bilo koja ju je odvela u veterinarsku stanicu, mačka ne bi preživjela.

Aida se zahvaljuje svim ljudima koji su se odazvali i nesebično pomogli u vidu donacija, ali oni su svi htjeli ostati anonimni.

Velik je odziv ljudi bio, pitali su za macino stanje. Također, veliki broj donacija je bio, financijskih, a i donirano je mnogo hrane“, kazala je Aida.

Također, kazala je da ima dobrih ljudi, ali nismo neka kritična masa da ima neki utjecaj.

Ova pričica ima djelimično sretan kraj, žao mi je što u gradu, 21. vijek, prijestonica države, u sred centra gdje bi trebali biti neki građani….takvo ponašanje“, kazala nam je na kraju Aida.

Foto: Aida Zornić
Foto: Aida Zornić

Kontaktirali smo i Anju Stojisavljević, osnivačicu i vlasnicu udruženja “Ruka za šapu”.

Za Sarajevsku seharu je kazala da je ovaj čin veoma potresao mnoge te ukoliko budu postojali validni dokazi za to, da će na osnovu toga podnijeti krivičnu prijavu.

Slučaj o skotnoj maci iz centra grada Sarajeva, koja je povrijeđena od strane čovjeka, navodno vlasnika jednog lokala, je sve mnogo potresla. Mi kao Udruženje ne podržavamo javni linč, napade kako online tako i uživo na mogućeg počinitelja, ali se nadamo da će se pronaći počinitelj i da će postojati validni dokazi za to, te da ćemo na osnovu toga moći podnijeti i prijavu, obzirom da ovaj slučaj krši Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja FBiH član 3. te Krivični zakon FBiH član 318“, kazala je Anja.

Dodaje, mačke su životinje kojih će uvijek biti na ulici i koje svojim postojanjem ne ugrožavaju ljudske živote.

Ako malo bolje pogledamo neke druge države (kao npr. Tursku, gdje su mačke na svakom ćošku i svugdje dobrodošle) možda bi smo mogli da se ugledamo na njih i naučimo se na suživot sa uličnim mačkama, pa i ako ih ne mazite i ne hranite, nemojte ni da ih zlostavljate i udarate“, poručila je Anja.

Pokušali smo kontaktirati vlasnika Burgerhouse-a u vezi ovih navoda koji kruže društvenim mrežama, ali vlasnik se nije nikako oglašavao. Iako društvene mreže vrve njegovim imenom, te korisnici mahom okrivljuju vlasnika niko od naših sagovornika nije konkretno rekao da se to odnosi na njega.

Nažalost, i nama je nedostupan, što opet u neku ruku priča priču za sebe.