Foto/ Ovi proizvođači automobila smatraju da su mali električni automobili sljedeća ‘velika stvar’

Amerikanci već dugo imaju ljubavnu vezu s velikim SUV-ovima koji mogu prevesti više ljudi i stvari nego što im je obično potrebno za prijevoz i ići mnogo dalje nego što većina nas vozi u jednom danu.

Ali sada postoji niz start-upova koji se klade da mogu prodavati kupce automobila na vozilima koja nude upravo suprotno.

Ove kompanije otkrivaju male električne automobile koji će prevoziti samo jednu ili dvije osobe i, u mnogim slučajevima, prelaze relativno kratku udaljenost jednim punjenjem.

To je ideja za probijanje trendova koja je već isprobana, i nije uspjela. Ali bolja tehnologija, koja omogućava domet veće od 100 milja s malim baterijama, to omogućava.

Jedna prepreka bi mogla biti cijena

Ove automobilske kompanije traže od potrošača da smatraju da su njihove male veličine i slatki dizajni pogodnosti koje vrijede platiti gotovo jednako kao veći automobil. Ponekad je uspio, kao kod Mini Coopera, ali težak je trik.

To je kao da kupujete Porsche 911. Istaknut ćete se. Nekako je cool“, rekao je Eric Ibarra iz Kelley Blue Book-a.

Kupci automobila imaju prilično jednostavan način procjene vrijednosti automobila: kada platimo više, očekujemo da ćemo dobiti više.

Evo samo nekoliko malenih električnih automobila koje ovi start-up nude.

Nobe GT100

Foto: mynobe.com
Foto: mynobe.com

Nobe je osnovan u Estoniji, maloj zemlji blizu Finske, 2017. godine.

To je teška mala zemlja“, rekao je osnivač Roman Muljar.

Ali Muljar je želio pronaći još oštrije tržište kako bi počeo prodavati svoj maleni automobil na tri kotača, GT100. Dakle, planira započeti proizvodnju s još uvijek nenajavljenim partnerom u Sjedinjenim Državama, jednom od najkonkurentnijih svjetskih tržišta automobila. Rekao je da se nada da će započeti proizvodnju početkom sljedeće godine.

Šarmantno retro GT100 izgleda kao križanac između sportske italijanske limuzine nakon Drugog svjetskog rata i parnog glačala. U trodijelnoj maski nalazi se nagovještaj Alfa Romea, a oko stražnjih svjetala malo Black + Decker Classic. Male bijele gume odgovaraju temi sredine 20. vijeka. Unutrašnjost ima volan tankih okvira s hromiranim dugmetom sirene.

GT100 prima dvoje ljudi, s prostorom za prtljag, prema navodima kompanije, a očekuje se da će imati domet vožnje od 180 milja i najveću brzinu od 80 milja na sat. Muljar se hvali da je jednostavan i lagan automobil zabavan za vožnju.

Vratili ste se u zlatno doba automobilizma“, rekao je.

Nobe, koji se izgovara kao “no bay”, već planira svoj sljedeći proizvod, mali kamionet na četiri točka. Taj kamion, koji izgleda kao minijaturni američki kamionet iz 1950-ih, još nema ime.

Microlino

Foto: microlino-car.com
Foto: microlino-car.com

Microlino je najjasnije inspiriran klasičnim BMW-om Isetta i sličnim “mjehurićima” koji su se proizvodili u Europi u godinama nakon Drugog svjetskog rata. Ti maleni automobili na benzinski pogon dizajnirani su za zemlje sa uništenom ekonomijom i malim pristupom benzinu,

Poput klasične Isette, u Microlino se ulazi sprijeda. Cijelo lice vozila su vrata. Sjedeći samo za dvije osobe, Microlino je dovoljno mali da parkira od nosa do ivičnjaka preko paralelnog parkirnog mjesta. Sa težinom od samo 513 kilograma, ili 1131 kilograma, Mircolino je težak manje od samo baterija Tesle Model S, može se pohvaliti osnivač kompanije Oliver Ouboter.

Microlino je napravljen po uzoru na evropske “automobile sa mjehurićima” nakon Drugog svjetskog rata.

Trenutno ne planira prodaja Mircolina u Sjedinjenim Državama, gdje bi kao automobil na četiri kotača morao udovoljavati strogim američkim sigurnosnim standardima. Automobili na tri kotača, koji se u većini dijelova SAD-a smatraju motociklima, imaju manje stroge standarde za rješavanje. (Sve ove kompanije tvrde da su im automobili na sigurnom).

Za sada će se ovaj maleni automobil u Evropi nuditi samo za oko 10.000 eura, što je protuvrijednost od 12.000 američkih dolara, bez poreza.

ElectraMeccanica Solo

Foto: electrameccanica.com
Foto: electrameccanica.com

Ime ElectraMeccanica Solo proizlazi iz jednostavne činjenice da ćete u njemu biti sami. To je automobil s jednim sjedištem namijenjen kao krajnji minimalistički prijevoz za svakodnevno putovanje do željezničke stanice ili supermarketa.

Kompanija, međutim, ima veće planove od prodaje pojedinaca zainteresiranim za vožnju s minimalnim učinkom.

Buduće verzije Solo-a sa teretnim sandukom pozadi mogle bi biti idealni mini kamioni za gradsku dostavu.  ElectraMeccanica već stvara odjel prodaje flote.

Kad razmišljate o prehrambenim prodavnicama, tržnici, dostavi svježe pizze, franšizi brze hrane, zaštitarskim kompanijama koje noću obilaze tržni centar, tehnološkim kompanijama koje izlaze i servisiraju mala preduzeća i kopirne kompanije“, rekao je Rivera, “tu su i toliko flota koje su u tom carstvu. ”
To je plan za koji Ibara misli da će uspjeti jer će tvrtke platiti vozilo posebno prilagođeno njihovim potrebama.

Ali za sada, kompanija počinje s malim. Svoje će automobile prodavati samo na zapadnoj obali prije nego što će ih ponuditi u drugim dijelovima SAD-a i drugim zemljama. ElectraMeccannica je nedavno u Kini počela proizvoditi automobile čija cijena počinje 18.500 USD. Kompanija otvara tvornicu u Arizoni kasnije ove godine, piše CNN.