Foto/ Vizuelna historija mode ‘svemirskog’ doba

Svemirska trka 1960-ih bila je više od mjere naučnog napretka, iščekivanje ove sljedeće faze čovječanstva ostavilo je neizbrisiv utisak i na kulturu.

Vizija predsjednika John F. Kennedyja o čovjekovom dolasku na Mjesec ubrzo je iznjedrila gomilu TV emisija i filmova – uključujući sitom o crtanim filmovima “Jetsons” i franšizu “Zvjezdane staze“, a sve je to udovoljilo novootkrivenom američkom interesu za svemirsko putovanje, piše CNN.

Uspjeh misije Apollo 11 1969. godine samo je dodatno podstakao apetite. Za modne dizajnere Paca Rabannea, Pierrea Cardina i Thierryja Muglera to je postala raketa koja je lansirala hiljadu izgleda, jer su cijele kolekcije usmjerili oko međugalaktičke vizije budućnosti.

Bilo da je riječ o haljini za promjenu lanca, bulbous kacigi ili paru oštrih bijelih čizama, sartorial nasljeđe 60-ih i 70-ih definirano je bujnom svemirskom trkom.

Ali čak i desetljećima nakon što smo prvi put kročili na Mjesec, kosmos je ostao glavni oslonac inspiracije za razne modne kuće.

Kako se razvija nova svemirska trka, ovog puta s ljudskom misijom na Mars na horizontu, osvrćemo se na modnu trajnu ljubavnu vezu sa svemirom, u kojoj umjetnost oponaša oblike života – bilo vanzemaljaca ili astronauta – i nebeske tijela.

Pierre Cardin

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Rani rad italijanskog dizajnera Pierrea Cardina, prikazan ovdje na Pariškom Fashion Weeku 1968. godine, bio je slap srebrnog vinila. Cardin, koji je umro u decembru 2020. godine, bio je pionir mode svemirskog doba, izrađujući oštre, modernističke siluete od svjetlucave lamé tkanine. Njegov futuristički dizajn nosili su ljudi poput ikona stila iz 60-ih Mia Farrow i The Beatles.

André Courrèges

Foto: Facebook
Foto: Facebook

André Courrèges objavio je svoju kolekciju Moon Girl, uključujući bijele go-go čizme i visoke sferične kape, u proljeće 1964. Peminuli dizajner koristio je PVC sjajnog sjaja za izradu krutih suknji A kroja koje su se održavale kada su se uvijale i savijale u modna snimanja. Njegovo zanimanje za intergalaktički glamur samo je odatle raslo. Tri decenije kasnije, Courrèges je i dalje slao poglede nadahnute svemirom niz pistu.

Paco Rabanne

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Za mnoge dizajnere svemirska utrka značila je eksperimentiranje. Ni španski dizajner Paco Rabanne nije bio ništa drugačiji, modne mini haljine i odgovarajuće pokrivala za glavu od neobičnih materijala poput lanca. Rabanneove sada zloglasne lančane kreacije učinile su da njegovi modeli izgledaju poput vanzemaljskih ratnika – obučeni u pancir koji je bio jednak dijelovima viteza i futurističke plesačice iz 16. stoljeća.

Thierry Mugler

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Na Pariškom Fashion Weeku 1986., kolekcija jesen-zima francuske etikete Thierry Mugler bila je prepuna ukrašenih zvijezdanih motiva i ukrasnih manšeta za uši koje su se dizale poput antena. Mnogo Muglerovih kolekcija tokom 80-ih uključivalo je lisice svemirske ere koje su nosile velike, kutikaste jastučiće za ramena obavijene zlatnim ili srebrnim lameom.

Dior

Foto: tinviet24.com
Foto: tinviet24.com

Nakon Diorove revije Haute Couture za jesen-zimu 2006-2007 na Fashion Weeku u Parizu, tadašnji kreativni direktor te etikete, britanski dizajner John Galliano, odjenuo je astronautsko odijelo dok je običavao kružiti oko modne piste.

Moschino

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Na Fashion Weeku u Milanu 2018. godine, Moschino kolekcija jesen-zima vratila nas je u svemirsko doba 60-ih na drugačiji način. Manekenke su nosile modne haljine boje slatkiša s visokim izrezima i kapicama od jabučica a la Jackie Kennedy Onassis, cijelo vrijeme noseći natprirodan izgled zelene, plave ili žute kože – nagovještaj kruživim teorijama zavjere da je pokojna prva dama bila tajni tajnik .

Chanel

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Za Chanel kolekciju konfekcije jesen-zima 2017-2018, u Grand Palaisu u Parizu smjestio se ogroman monogramirani raketni brod koji je čak podvrgnut lažnom lansiranju, zajedno s dimom koji je curio. Manekenke su stajale ispred svemirske letjelice noseći ansamble nadahnute “Jetsonsom” sa blistavim go-go čizmama do koljena i dvorednim odijelima u obliku suknje od bukle.

Iris van Herpen

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Čini se da nijedan dizajner koji danas radi pod stalnijim utjecajem nezemaljskih oblika i ideja od Iris van Herpen. Na sceni njezine kolekcije Hypnosis za 2019. godinu predstavljena je sferna skulptura američkog umjetnika Anthonya Howea koja je imala zapanjujuću sličnost sa mjesečevim fazama. Prema bilješkama u emisiji, holandski dizajner nadahnut je kosmičkim temama “beskonačnog širenja” i “univerzalnog životnog ciklusa”.

Balmain

Foto: Balmain
Foto: Balmain

Danas svemir još uvijek privlači maštu mode. Za kolekciju Balmain jesen-zima 2021.-2022., prikazanu na ovogodišnjem Fashion Weeku u Parizu, modna pista postala je priča o bijegu. Raketni hangar, avion, pa čak i mjesec sugestivno su lebdjeli iza modela koji se šepure, dok su gledatelji jednoglasno maštali o putovanjima tokom pandemije. Nijedna destinacija nije dolazila u obzir, čak ni ona izvan svijeta.