Horor utakmica konačno završena, Finska savladala Dansku

Finska je pobijedila Dansku u utakmici prvog kola grupe B Evropskog prvenstva rezultatom 1:0, a cijelo drugo poluvrijeme odigrano je u sjeni nesreće koja je zadesila Christiana Eriksena.

Danska je dobro otvorila meč. Jonas Older Wind je imao prvu veću šansu na utakmici u sedmoj minuti, ali odbranio je Lukas Hradecky. Golman Finske sjajno je intervenisao i u 15. minuti nakon udarca Pierre-Emilea Hojbjerga. Potom su pokušali Christian Eriksen i Martin Braithwaite.

U finišu prvog poluvremena utakmica je prekinuta kada se na travnjak srušio Eriksen. Veznjaku Danske medicinski tim se borio za život, nakon čega je prevezen u bolnicu i trenutno je u stabilnom stanju.

Utakmica je nastavljena tek u 20:30 nakon duge pauze i odigrano je nekoliko preostalih minuta prvog dijela, a nakon petominutnog odmora počelo je drugo poluvrijeme. Finci su došli u prednost u 60. minuti kada je glavom za 1:0 pogodio Joel Pohjanpalo.

Ovo je bio prvi gol Finske na velikom turniru, ali nisu ga proslavili iz poštovanju prema Eriksenu.

Danska je imala priliku izjednačiti u 74. minuti kada je dosuđen penal. Loptu je uzeo Hojbjerg, ali mu je udarac odbranio Hradecky. Još jednu dobru šansu Danci su imali u 82. minuti kada je pokušao Andreas Skov Olsen.

Do kraja meča Danska je pokušavala, napadala i stvarala opasne situacije pred golom Finske, ali nije uspjela postići gol i Finci su na kraju upisali veliku i historijsku pobjedu.