Ivo Komšić: Presuda ima međunarodni značaj, ključna stvar je propala a to je tužba BiH Srbiji

Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva BiH, pred pravosnažnu presudu Ratku Mladiću, ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, kazao je da ova presuda nije važna samo za nas, nego ona ima međunarodni značaj.

Zločin koji je napravljen u BiH, on i po brutalnosti i po obimu, je najveći zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Haški sud je konačnom presudom doveo taj proces do kraja. Znamo da je veliki dio predmeta vraćen domaćem sudu da sudi. On je važan po tome što će se konačno to suđenje završiti i što će odgovarati najodgovorniji“, kazao je Komšić i dodao:

Kad je zatvoren Haški sud i kad je mehanizam formiran, mi smo imali ovdje iz informativnog centra arhivu Haškog suda i komunikaciju sa ljudima koji su ostali gore u Hagu i koji opslužuju mehanizam. Oni su sve vrijeme odnosili prema ovom procesu kao da će on biti okončan konačnom presudom. Ne vjerujem da će sud produljiti, jer bi produljio i mandat”.

Koliko bi presuda mogla uticati na status bh. entiteta Republika Srpska?

Promjena statusa Republike Srpske je jedan drugi proces koji se mora voditi ukoliko se taj status želi mijenjati. Znamo da je ključna stvar propala, a to je tužba BiH Srbiji. Da je to prihvaćeno, onda bismo mogli imati neku šansu. To se može promijeniti diplomatskim pritiscima i onima koji su učestvovali u Dejtonskom mirovnom procesu. Na njima je ta odgovornost pozicije RS-a”, rekao je Komšić.

Istaknuo je da je Ratko Mladić za njega ratni zločinac i to jedan od najvećih poslije Drugog svjetskog vrata u Evropi.

Pamtim ga sa onom čuvenom zapovijedi: ‘Tucite Predsjedništvo BiH. Tucite Velušiće, jer gore nema Srba’. To su čuvene izjave koje pamte svi građani BiH, Sarajlije posebno. Dao je jednu monstruoznu izjavu kad je ušao u Srebrenicu, rekao je: ‘Evo još jedan grad vraćam srpskom narodu, osvojili smo ga od Turaka i ovo je osveta za poraze od Turaka iz srednjeg vijeka’”, podsjetio je Ivo Komšić.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas izruče pravosnažnu presudu Ratku Mladiću, ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Konačna presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), koji se tereti za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini (1992-1995.), uključujući i genocid, bit će izrečena danas, a nakon što je prvostepeno osuđen na kaznu doživotnog zatvora.