Munevera Avdić: Bog zna koliko bi još bilo ubijenih da je rat potrajao duže

Munevera Avdić, predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba u Kotor Varoši, u sarajevskoj Vijećnici danas prati izricanje drugostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Za N1 je poručila da je genocid počinjen u svim općinama u Bosni i Hercegovini.

Kotor Varoš je izuzet iz okvira šest općina za počinjeni genocid, a kako nam je rekla Avdić, ona je prisustvovala čitanju optužnice u kojoj je prvo spomenut Kotor Varoš.

Nadam se da će se potvrditi prvostepena presuda i da će mu pravedno presuditi za ono što je uradio u čitavoj Bosni i Hercegovini, ne samo Srebrenici. Genocid se desio svuda, u svim općinama, pogotovo nad Bošnjacima, ali i Hrvatima, konkretno u Kotor Varošu. Da je rat potrajao duže, Bog zna koliko bi bilo još ubijenih, silovanih… Preko 20.000 Bošnjaka i Hrvata je protjeranih iz Kotor Varoša tokom rata“, istakla je Avdić u razgovoru sa našim Rasimom Pavicom.

“Jedina pravda je kod Boga”

Navela je i da postoji bojaznost da se ne presudi za preostalih pet općina koje su bile navedene u optužnici.

Postoji bojazan da se bez obzira koliko je glavni tužilac Serge Brammertz uložio, koliko su svjedoci dali od sebe, i mi kao udruženja da se ne presudi za tih pet općina. Nadamo se da će barem biti pravomoćna presuda za genocid i zločinački poduhvat za sve gradove koje smo spomenuli. Jedina pravda je kod Boga dragog, ali šta će danas biti, vidjet ćemo. Nadamo se da će pravomoćno mu potvrditi doživotnu robiju kako je zaslužio“, navela je.

Kazala je i da udruženje na čijem je ona čelu nije zadovoljno radom domaćih pravosudnih institucija te da je potrebno efikasnije i brže da rade, kako bi se pravda bila zadovoljena, kako bi te porodice, kako je istakla, koje godinama čekaju na pravdu koliko-toliko duhovno bile zadovoljene te da nađu barem jednu kost svojih najmilijih.

Apelovala je na sve relevatne institucije u BiH da ovaj problem riješe te poručila da je država odgovorna za ovaj problem.