Kako starenje utječe na vaš mokraćni mjehur

Vaš se mokraćni mjehur i mokraćni sistem mijenja s godinama, često na načine koji nisu poželjni.

Razumijevanje ovih promjena i poduzimanje koraka za suočavanje mogu poboljšati vaše zdravlje.

Infekcije su i dalje česte

Otprilike 10 posto žena u postmenopauzi svake godine doživi infekciju urinarnog trakta. Ova stopa nije tako visoka kao kod mlađih žena, od kojih 17 posto svake godine ima UTI. Ali simptomi kod starijih žena mogu biti različiti.

Prema nedavnom istraživanju u Arhivu za gerontologiju i gerijatriju, starije žene češće će imati snažne porive za mokrenjem, curenje te bolove u donjem dijelu leđa i trbuha. U međuvremenu, mlađe žene češće mokre i vjerovatnije će osjetiti bol i peckanje kad to učine.

Vaša ureta može postati blokirana

I kod muškaraca i kod žena promjene u reproduktivnom sistemu povezane su s problemima u mjehuru. U muškaraca se prostata – žlijezda veličine oraha koja okružuje uretru – često povećava kako stare. Za žene, oslabljeni mišići zdjelice mogu dovesti do iskliznuća mokraćnog mjehura, što može dovesti do poteškoća s pražnjenjem mjehura.

Oba ova problema mogu blokirati protok urina. Obratite se svom liječniku ako imate simptome povezane s opstrukcijom. To uključuje bolove u trbuhu, poteškoće s mokrenjem ili, u nekim slučajevima, krvarenje ili iscjedak.

Zid mjehura se stvrdne

Mišići koji oblažu mokraćni mjehur s godinama postaju sve slabiji i manje fleksibilni. Ovaj gubitak snage i rastezljivosti znači da se mjehur možda neće potpuno isprazniti kada odete u kupaonicu.

Propuštanje i kamenje postaju češći

Tačno je da je inkontinencija – curenje urina kad to ne mislite – sve češća što ste stariji. Ali ne morate to prihvatiti kao normalan dio starenja. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome mogu li promjene načina života, lijekovi ili operacije pomoći u ublažavanju simptoma.

Starenje također povećava rizik od kamenaca u mjehuru – bolnih, tvrdih kristala minerala koji se nakupljaju u organu. Češće su kod muškaraca nego kod žena i obično se javljaju zajedno s infekcijom ili povećanom prostatom.

Nekoliko sitnih kamenaca može se proći pitkom vodom. Ostali se mogu ukloniti pomoću male cijevi koja prolazi kroz uretru ili tokom operacije.

Vaš rizik za rak se povećava

Rak mokraćne bešike šesti je najčešći tip raka u Sjedinjenim Državama, koji pogađa daleko više muškaraca nego žena. No, svačiji rizik raste s godinama. Pušenje, izloženost hemikalijama na radnom mjestu i porodična istorija također povećavaju vaše šanse.

Simptomi karcinoma mokraćne bešike uključuju krv u mokraći, bol prilikom mokrenja, padanje pod pražnjenje bešike i bolove u križima. Ove znakove mogu uzrokovati i mnogi drugi zdravstveni problemi. Ako ih doživite, obavijestite svog liječnika kako bi mogao utvrditi uzrok i započeti liječenje ako je potrebno, piše CNN.