Foto: Facebook

Na današnji dan FK Željezničar osvojio je svoju titulu prvaka Jugoslavije

Kraj šezdesetih godina prošlog vijeka je obilježio dolazak Milana Ribara na mjesto trenera.

Pod njegovom palicom su ostvarivani vrlo dobri rezultati, a uporedo su stasavali mnogi mladi momci koji će u narednom periodu biti fenomen na jugoslovenskim terenima. Prvi znaci njihovog potencijala su se pokazali 1970. godine, kada je osvojeno četvrto mjesto.

Godinu dana kasnije je napravljen korak dalje, osvojeno je drugo mjesto (iza Hajduka). I konačno, u sezoni 1971/1972 je ostvareno nešto što se koju deceniju prije činilo nemogućim. Željezičar je u jednoj izvanrednoj sezoni i sa svima prepoznatljivom igrom došao do šampionske titule, prve u 51 godini postojanja kluba.

Istovremeno, Željezničar je te sezone ostvario i veliki uspjeh u Evropi, gdje je tek poslije izvođenja penala ispao u četvrtfinalu UEFA Kupa od mađarskog Ferencvárosa.

Plavi su asovi tog dana, 11. juna 1972. godine, razmontirali Partizanovu mašineriju i slavili sa 4:0! Čitav je tok utakmice Željo bio superioran i svima je bilo jasno da je Željo novi šampion Jugoslavije, da ovu utakmicu Plavi ne mogu izgubiti. Milan Ribar slavni trener ovog tima, našao se na rukama svojih igrača na centru Partizanovog stadiona. Dresovi su pobacani Željinim tifozima za uspomenu. Orila se pjesma i urenebesni pokliči: “Željo, Željo, šampion, šampion!”. Novi je prvak, prvi put u historiji naš Željo. I to je ono što je bilo jedino važno, što će ući u historiju i spominjati se vječno“, saopćili su iz kluba.

Šampionska titula je dovela i do debitantskog nastupa u najjačem evropskom klupskom takmičenju, ali je u dva susreta bolji od našeg kluba bio engleski šampion Derby County (0:2, 1:2). Iako se očekivao novi pohod na vrh, Željezničar je u sezoni 1972/1973 ostvario tek peto mjesto, prije svega zbog lošeg prvog dijela sezone.