Kim Jong-un se priprema za “dijalog i konfrontaciju” sa SAD-om

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un rekao je da se njegova zemlja mora pripremiti i za “dijalog i sukob” sa SAD-om, i “posebno kako bi se u potpunosti pripremila za sukob”.

Ovo je prvi put da je Kim direktno komentirao administraciju predsjednika Joea Bidena. Sjeverna Koreja ranije je zaustavila napore nove američke vlade da uspostavi diplomatsku komunikaciju. SAD pozivaju Sjevernu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja, piše BBC.

Ali Pjongjang je to više puta odbio, a Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nametnulo je stroge ekonomske sankcije istočnoazijskoj državi zbog nuklearnih pokusa.

Kim je dao najnovije komentare na sastanku viših lidera koji je ove sedmice započeo u glavnom gradu Pjongčangu.

Rekao je da im je potrebno “posebno da se u potpunosti pripreme za konfrontaciju kako bi zaštitili dostojanstvo naše države i njene interese za neovisan razvoj“, kao i da bi zajamčili mirno okruženje i sigurnost Sjeverne Koreje, navodi državno glasilo KCNA.

Također je rekao da će Sjeverna Koreja “oštro i brzo” reagirati na bilo kakav razvoj događaja i “koncentrirati napore na preuzimanje stabilne kontrole situacije na Korejskom poluotoku”.

Njegovi najnoviji komentari dolaze nekoliko dana nakon što je službeno priznao da se Sjeverna Koreja suočava sa zabrinutošću zbog nestašice hrane.

Ranije ove sedmice lideri zemalja G7, uključujući gospodina Bidena, pozvali su Sjevernu Koreju da napusti svoj nuklearni i raketni program i nastavi dijalog.

Krhka veza

Odnos Kima s administracijom Bidena zasad je bio pun napetosti.

Prije američkih izbora, gospodin Biden nazvao je g. Kima “siledžijom”, a nekoliko dana prije inauguracije g. Bidena Sjeverna Koreja prikazala je silu masovnom vojnom paradom koja je pokazala novu raketu.

Washington je nedavno završio reviziju svoje sjevernokorejske politike i rekao da će SAD nastaviti težiti ka konačnoj potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Biden je obećao pristup obilježen diplomacijom i “strogim odvraćanjem”.

Gospodin Kim se prethodno tri puta susreo s prethodnikom Bidena, Donaldom Trumpom, ali razgovori o denuklearizaciji na kraju su zastali.

Leif-Eric Easley, profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Ewha Womans u Seulu, rezimirao je pristup Bajdena kao pristup koji koordinira politike Sjeverne Koreje sa saveznicima, istovremeno provodeći “korak po korak diplomatski angažman”.

Administracija nije ponudila detaljan plan, jer želi fleksibilnost za angažiranje Pjongjanga kada i gdje se može postići napredak“, rekao je te dodao: “U međuvremenu, Washington će ojačati odvraćanje koordinirajući strategije, vojnu obuku i protivraketnu odbranu sa saveznicima“.