Stotine vakcinisanih zdravstvenih radnika u Indoneziji dobili Covid-19, desetine u bolnici

Više od 350 ljekara i medicinskih radnika zaraženo je Covid-19 u Indoneziji, unatoč cijepljenju sa Sinovacom, rekli su zvaničnici, dok raste zabrinutost zbog efikasnosti nekih cjepiva protiv zaraznijih varijanti.

Većina radnika bila je asimptomatska i samoizolirala se kod kuće, rekao je Badai Ismoyo, šef zdravstvenog ureda u okrugu Kudus u središnjoj Javi, ali desetine su hospitalizirane s visokom temperaturom i padom nivoa zasićenja kisikom.

Kudus, koji ima oko 5.000 zdravstvenih radnika, bori se s izbijanjem epidemije za koju se vjeruje da je prenosivija varijanta Delta, koja je povećala stopu zauzetosti kreveta iznad 90%.

Označeni kao prioritetna grupa, zdravstveni radnici su među prvima vakcinisani kada su u januaru počele vakcinacije. Gotovo svi su primili vakcinu Covid-19, koju je razvila kineska biofarmaceutska kompanija Sinovac, prema Indonežanskom medicinskom udruženju (IDI).

Podaci pokazuju da imaju Delta verziju (u Kudusu), pa nije iznenađenje da je probojna infekcija veća nego prije, jer, kao što znamo, većina zdravstvenih radnika u Indoneziji dobila je Sinovac, a mi još uvijek ne znamo a koliko je efikasna u stvarnom svijetu protiv Delta verzije “, rekao je Dicky Budiman, epidemiolog sa australijskog univerziteta Griffith.

Dok se Indonezija borila s jednim od najgorih izbijanja u Aziji, sa preko 1,9 miliona infekcija i 53.000 smrtnih slučajeva, njeni ljekari i medicinske sestre pretrpjeli su teških 946 smrtnih slučajeva.

Širom Indonezije, najmanje pet ljekara i jedna medicinska sestra umrli su od Covid-19 uprkos vakcinaciji, prema navodima LaporCovid-19, iako je jedan dobio samo prvi metak.

U Kudusu je umro jedan stariji ljekar”, rekao je IDI.

Sedmicama nakon muslimanskiog praznika Ramazanskog bajrama, Indonezija je doživjela nagli porast slučajeva, sa stopom pozitivnosti koja je u srijedu premašila 23%, a dnevnih slučajeva blizu 10.000, što je najviše od kraja februara.

U svom najnovijem izvještaju, SZO je pozvala Indoneziju da pooštri zaključavanje uslijed povećane transmisije i porasta stope zauzetosti kreveta, piše CNN.