Majke Srebrenice: Mnoga djeca nisu pronašla očeve, a zločinac je još uvijek živ

Majke Srebrenice stigle su u Haag, gdje će uživo, iz galerije sudnice Haškog tribunala u utorak 8. juna, pratiti izricanje konačne presude Ratku Madiću.

Sud je 2017. godine osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na doživotnu kaznu zatvora za genocid i ratne zločine počinjene u ratu u BiH od 1992. do 1995. Odbrana je tražila oslobađajuću presudu, a tužilaštvo se žalilo na dio presude kojm je Mladić oslobođen optužbi za genocid u još šest bh. opština, piše N1.

Majke Srebrenice nadaju se da će Mladić biti optužen po svim tačkama optužnice. Oslobađajuća presuda, poručuju, bila bi šamar za čitavo čovječanstvo.

Majke Srebrenice otišle u Haag

Majke Srebrenice zajedno sa članovima još nekoliko udruženja žrtava genocida krenule su danas sa aerodroma u Sarajevu u Haag. Krenule su, kažu, na dugo očekivani put, put na kojem bi, konačno, kako se nadaju, trebale dočekati pravdu. Šalju poruku, bile bi zadovoljne i da se ponovi prvostepena presuda međutim, u svakom slučaju nadaju se da će Ratko Mladić, pored genocida u Srebrenici, biti osuđen i za zločine počinjene u drugih šest opština.

Ako sud bude radio po pravdi, za zločin, njemu će biti i ono što nije do sada osuđen, za Prijedor, za svu genocidnu namjeru. Ako ništa drugo neka ostane ova kazna koju je dobio prvobitno. Čak neko govori o oslobađajućoj presudi, to bi bila uvreda ne za ljudski rod, to bi bilo i za pravdu, i za sudstvo, i za uopšte“, rekla je Kada Hotić iz Udruženja Maajke enklave Srebrenica i Žepa.

Munira Subašić: Dobit će doživotnu…

Dobiće normalno doživotnu kaznu za genocid u Srebrenici, to neću da sumnjam, a biće mi jako žao i biću tužna ako ne bude i za druge opštine dobio kaznu“, dodala je Munira Subašić.

Ali, kakva god presuda i bila, kažu, njihova bol neće nestati. Na pravdu su dugo čekale, a neke majke, supruge, sestre, nažalost, nisu je ni dočekale.

Mnoga djeca još nisu pronašli svoje očeve, svoje najbliže, a zločinac je još uvijek živ. Još uvijek nije konačno osuđen“, navela je još Hotić.

Šuhra Sinanović iz Udruženja je dodala:

Mi porodice žrtava genocida bi dobile neku malu satisfakciju, neki mali minimum pravde za naše najmilije, ne može ih vratiti ali bar bi nešto osjetili u duši, da postoji pravda i za nas porodice žrtava“.

Poruka uoči izricanja presude

A najvažnije je, poručile su majke Srebrenice, da nakon presude, ozdravi društvo. Jedna od njih za kraj šalje poruku.

Poruka je moja, kad dobije doživotnu kaznu, i kad se presudi još Simatoviću i Stanišiću, mladima u Srbiji i Republici Srpskoj, da shvate da je to istina, da žive u istini a da ne žive u lažima, jer potrebno je mojim unučadima, i unučadima zločinaca i svih drugih, da zajedno žive, da grade bolje sutra, i da bolje bude svima“, zaključila je Munira Subašić.