Mijatović podržao Stanića: 100 KM po građaninu za oprost vlastima jer su se vakcinisali van BiH

Profesor doktor Slobodan Stanić iz SDS-a je dans pozvao Vladu Republike Srpske da svim građanima koji su primil, ili će u narodnom periodu primiti vakcinu protiv covid-19 u Republici Srbiji, doznači po podnesenom zahtevu i izvršenoj provjeri po 100 KM.

Nakon njega potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je pozvao Vladu FBiH da učini isto i da novac dobiju svi građani koji su se vakcinisali u Srbiji, ili Hrvatskoj.

Mijatović se slaže sa Stanićem jer su oba entiteta do sada uštedjela novac za nabavku vakcina za svakog građanina koji se vakcinisao van BiH. Prema dostupnim podacima Srbija je nabavljala vakcine po cijeni od 106 KM.

Svi građani koji su primili vakcinu u Srbiji su imali, ili će imati realne troškove od 100 KM po osobi ( troškovi puta), a imajući u vidu i revakcinaciju iznos je i veći”, napisao je Mijatović.

Uz ovo Mijatović podsjeća da je Republika Srbija pored toga što je na vrojeme obezbjedila za svoje građane sve vrste vakcina, svima koji su se vakcinisali doznačila i 3000 dinara podsticaja.

Subvencije građanima u RS – u i F BiH bi prema mišljenju Mijatovića ublažila negativne posljedice uzrokovane neradom i nesposobnošću vlasti u BiH da nabave vakcine.

Očigledno je da vlasti u oba entiteta nisu nabavile vakcine za građane BiH i da se to još dugo neće desiti. Neka barem na ovaj način upute izvinjenje građanima i plate trošak odlaska u susjedne zemlje gde su građani sami morali da se brinu o sopstvenom zdravlju u doba najveće svjetske pandemije”, napisao je Mijatović.

Njegov stav je jasan, svakako bi vlasti taj iznos potrošili za nabavku samih vakcina. Potpredsjednik SDP-a se zahvalio Srbiji i Hrvatskoj što su građanima BiH omogućili da se vakcinišu u njihovim zemljama.