U Bosni i Hercegovini 52 pozitivno na koronavirus

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrđeno je 52 pozitivnih na koronavirus, nakon što je analizirano 1.866 uzoraka, preminulo je 12 osoba.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno devet osoba od testiranih 564, od Covid infekcije se oporavilo 13 osoba.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana od posljedica zaraze koronavirusom preminule su tri osobe.

Od pomenutog broja novozaraženih šest osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 63 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 34, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 29 pacijenata.

Na sreću, na respiratoru nije niti jedan pacijent, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata dvije osobe su otpuštene sa hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 220 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.385 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.498 osoba zaraženih koronavirusom i 50.997 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 42 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 25 PCR uzoraka, u Novom Gradu i Semizovcu po sedam, dok na Ilidži niko nije testiran.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama izvršeno 161 PCR testiranje.

Covid-pozivni centar je zabilježio 107 poziva, a obavljeno je i 105 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Federacija BiH

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.319 uzoraka, od kojih je 36 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Zapadnohercegovačkom.

Do sada su testirana ukupno 684.774 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 133.501 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 123.750 pacijenata. U protekla 24 sata oporavio se 351 pacijent.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri nova smrtna ishoda.

S današnjim danom broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.329.

Republika Srpska

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 390 laboratorijskih uzoraka, a SARS-CoV-2 potvrđen je kod 12 osoba.

Prema mjestu prebivališta, po tri osobe su iz Kotor Varoši i Prijedora, dvije iz Banje Luke i po jedna iz Dervente, Nevesinja, Petrova i Šipova.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je osam smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi iz Teslića, Bosanske Dubice, Banja Luke, Mrkonjić Grada, Srebrenice, Doboja, Dervente i Prijedora.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 64.145 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 3.718 osoba kod kojih je potvrđen test na koronavirus.

U Republici Srpskoj se od koronavirusa do sada oporavilo 46.348 osoba, a testirana je ukupno 276.841 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 205, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 88, a u ostalim bolnicama 117. Na respiratoru je 28 osoba (15 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, 13 u ostalim bolnicama).

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 1.873 osobe, a nadzor je završen kod 191.226 osoba.

Brčko distrikt

U Brčko distriktu BiH u posljednja 24 sata ukupno je testirano 157 uzoraka na koronavirus.

Zabilježena su četiri pozitivna testa. U posljednja 24 sata nisu zabilježeni smrtni ishodi.