Foto: Arhiv

Muriz Memić: Rekao je ako se Alisi nešto desi on će mene ubiti

Slučaj Memić, čini se, aktivniji je nego ikada, jučer privedeni suprug Alise Mutap, pušten je na slobodu nakon saslušanja u policiji.

Za policajca Josipa Barića Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora. Čeka se odluka Suda BiH.

Vještački se kreira tačka D – uznemirenost javnosti. Tvrdi ovo advokat Fahrudina Ramića. Goran Dragović smatra da je to bio krajnji cilj prijave protiv njegovo klijenta. Prijavio ga je Muriz Memić zbog, kako je navedeno u prijavi, prijetnji smrću.

Nastojaću da parafraziram. Stavlja mu se na teret da je nepoznatog dana, na nepoznatom mjestu, u nepoznato vrijeme, na njemu poznat način uputio neku prijetnju prema gospodinu Murizu Memiću”, kaže Goran Dragović.

Za mene je to ozbiljna prijetnja, ako nije Dragoviću ili kantonalnom Tužilaštvu na čelu sa sa Sabinom Sarajlijom. Meni je moj prijatelj došao i rekao da je pričao Alisin suprug. Ako se nešto Alisi desi on će mene da ubije. On je saslušan, saslušan je i naš zajednički prijatelj, kojem je rečeno. I kasniji svjedoci koje je pronašao MUP. Nisam ih ja pronašao, niti ja znam gdje je bilo niti kako je bilo”, odgovara Muriz Memić.

Ramić je sinoć priveden, a jutros pušten na slobodu. Advokat porodice Ramić vjeruje da je prijava protiv njegovog klijenta nije slučajno došla u momentu kada se na Sudu BiH odlučuje o produženju mjera za policajca Josipa Barića.

Policajac Barić je rekao da je on tada čak izrazio svoju sumnju da sve nešto “šuhveli” izgleda? To je kontradiktorno sa njegovom odbranom, on kao osumnjičeni je rekao u četiri oka tužiocu, Tužioče ovdje nešto ne štima. Onda se postavlja pitanje ako je on to rekao, zašto on to nije napisao u prvoj zabilješci od 9. februara. Logično je, jer mu je neko rekao, to sad napiši. A kasnije 10. 3. to govori. Zašto? Zato što je 10. marta svjedok. A svjedok mora govoriti istinu, pa mu je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora”, tvrdi Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Kao što ste i čuli, kako je i sam osumnjičeni Josip Barić rekao – on je radio onako kako nalažu pravila struke. Sve što je saznao i čuo prilikom uzimanja izjava on je to i prenio. Da nije uradio tako onda bi se tek eventualno moglo govoriti ima li elemenata za neki disciplinski ili krivični postupak. U ovom slučaju imate jednog policijskog službenika koji je poduzimao radnje po nalogu tada rukovodećeg kantonalnog tužioca”, ističe Marsela Bajramović, advokatica Josipa Barića.

Iz Tužilaštva BiH tokom današnjeg ročišta najavili su podizanje optužnice u narednih mjesec dana. I to za sedam osoba, dodajući da ovaj broj nije konačan. Advokat porodice Memić se nada da će optužnica obuhvatiti i Ljubu Seferovića, ali i tužioce u ranijim procesima.

Ne možete vi dizanjem lažne optužnice sebe zaštiti do sudnjeg dana. Zato što naši postupci traju do sudnjeg dana. Osnov sumnje i osnovana sumnja se utvrđuju kada je to vrijeme. Ovdje je vrijeme da se istraga proširi i na tužioce i na sudske vještake i nadam se da će to biti vrlo brzo”, zaključuje Feraget.

Trenutno se u pritvoru, a u vezi sa slučajem Memić, nalazi pet osoba. Josip Barić, Hasan Dupovac, Zijo Mutap, Alisa Ramić (djevojački Mutap), te Muamer Ožegović.