Studentica koristi 600 dolara neiskorištenog obroka za prehranu i brigu o beskućnicima u St. Louisu

Mayi Nepos preostalo je samo nekoliko dana prije nego što je završila fakultet na univerzitetu Washington u St. Louisu u državi Missouri, kad je shvatila da joj je preostao neiskorišteni novac za obrok u vrijednosti od 600 dolara.

Nepos nije imala osobne satove tokom pandemije i stoga nije puno koristila svoj plan obroka.

U početku je Nepos odlučila započeti izazov na TikTok-u sa svojih skoro 330.000 sljedbenika kako bi vidjela koliko brzo može potrošiti 600 dolara za dva dana iz svoje prodavnice u kampusu. Stekla je veliki broj sljedbenika kao samoopisani tvorac socijalne pravde i političkog zagovaranja.

Nepos je kupila grickalice na pijaci u kampusu, ali ubrzo je shvatila da neće moći jesti svu hranu. Počela ga je davati onima kojima je potrebna.

Pravila je pakete za njegu koje je osobno dostavljala beskućnicima u St. Louisu, dodajući maske i sredstvo za dezinfekciju ruku kako bi zaštitila od Covida. U prva dva dana svog putovanja isporučila je oko 40 paketa ljudima. Dokumentirala je svoje isporuke, a video je postao viralan, s više od 7 miliona pregleda, prema Neposovom TikTok nalogu.

Pokušala je osigurati da paketi sadrže nepropadljivu hranu koja se lako može konzumirati.

Pokušala sam biti svjesnija njihovih situacija i biti realna u pogledu resursa koje su oni (beskućnici) imali sa sobom“, rekla je.

Neposovi sljedbenici počeli su donirati novac Neposu elektroničkim putem putem Venma i PayPal-a kako bi joj pomogli da stvori i isporuči više paketa njege.

Donirano je ukupno 746 dolara. Nepos je kupovala pakirano voće i povrće, drugu nepropadljivu hranu, pa čak i ženske proizvode poput tampona.

Zapravo sam bila toliko usredotočena na to da pokušavam natjerati donacije da se protežu i da pronađem ponude za nekvarljive prehrambene proizvode da sam zapravo zaboravila kupiti svoje namirnice toga dana“, rekla je Nepos.

Tokom šest dana Nepos je sama isporučila otprilike 80 do 100 paketa u zajednici St.

Rekla je da joj je iskustvo pokazalo da “s samo puno toga možeš napraviti veliku promjenu u životu.”

‘Kriminalizacija beskućništva mora prestati’

Nepos je rekla da gradovi smišljaju “kreativne načine za donošenje zakona kojima će se zaustaviti neuređenost i beskućništvo učiniti ilegalnim”.

Nastoji se kriminalizirati beskućništvo, umjesto davati empatiju u sustavima podrške. Moramo dekriminalizirati beskućništvo, i dodati više sistema podrške, a ne više sistema kažnjavanja“, rekla je.

Nepos je rekla da misli da bi vlada trebala financirati i voditi više programa za podršku beskućnicima.

Beskućnicima je teško pristupiti programima “odskočne daske” zbog prepreka poput nedostatka prijevoza”, rekla je.

Kazala je da je potrebno aktivnije angažiranje zajednice.

Umjesto da sjede u zgradi i kažu beskućnicima da mogu doći ovdje i potražiti pomoć ako im treba, oni moraju biti proaktivni i pružiti ruku“, rekla je Nepos.

Nepos je diplomirala psihologiju, rekla je da traži posao, piše CNN.