Narod i pravda: Doživotna robija Mladiću je samo djelomično zadovoljenje pravde

Iz stranke Narod i pravda saopćili su da pravosnažna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću predstavlja samo djelimičnu pravdu za sve žrtve jer je sud propustio osuditi Mladića za genocid u drugim općinama u BiH te je ovom presudom, kao i u slučaju Radovana Karadžića, amnestiran politički i vojni vrh Srbije.

Iako je značajno da je Mladić osuđen za genocid u Srebrenici te mu je potvrđena doživotna kazna zatvora, ovakav ishod predstavlja samo djelimično zadovoljenje pravde, ističu u NiP-u.

Dio presude kojim je potvrđena prvostepena presuda i utvrđena odgovornost Mladića i vrha tzv. Republike Srpske za genocid u Srebrenici i druge udružene zločinačke poduhvate uključujući i Sarajevo, značajan je sa aspekta utvrđivanja činjeničnog stanja vezanog za ratna dešavanja u BiH. Nažalost, i optužnica, a posljedično i presuda, nije uvažila činjenicu da je na čelu udruženog zločinačkog poduhvata stajao politički vrh susjedne Srbije koja je izvršila agresiju na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu“, kaže se u saopćenju.

Kako se dodaje, nakon fijaska revizije presude u vezi sa tužbom BiH protiv Srbije, kao i posljednjih presuda političkom i vojnom vrhu tzv. Republike Srpske, propuštena je prilika da se sudski verificiraju činjenice o učešću Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Iz ove stranke ukazuju i na važnost presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koja se očekuje krajem ove ili u prvoj polovini naredne godine.

To je posljednja prilika da se sudski verificira agresija na nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, politički i državni vrh Bosne i Hercegovine prokockao je historijsku šansu vezanu uz reviziju presude u tužbi protiv Srbije, ali se nadamo da će presuda Simatoviću i Stanišiću potvrditi ono što je historijska činjenica – agresija je osmišljena, organizirana i vođena iz Beograda, a MUP i Vojska RS-a su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata čija je posljedica genocid“, dodaju iz Naroda i pravde.

Činjenica da genocid nije utvrđen i u drugih šest općina, posebno u Prijedoru, dokaz je, prema stavu Naroda i pravde, činjenice da je ova presuda samo djelimično zadovoljenje pravde.

Iako je masovna grobnica Tomašica kao krunski dokaz otkrivena u međuvremenu, sudu to nije bilo dovoljno da genocid proglasi u Prijedoru, ali i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini. Naša je obaveza da se, pored srebreničkog genocida, sjećamo i Prijedora, Kotor-Varoši, Vlasenice, Foče, Ključa, Sanskog Mosta kao genocida nad bošnjačkim narodom“, poručuju iz NiP-a.

Negiranje genocida i slavljenje zločinaca čemu svjedočimo konstantno mora biti zakonski sankcionirano, smatraju.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da insistira i po potrebi nametne zakon kojim bi se negiranje genocida i slavljenje zločinaca zakonski sankcioniralo. To je obaveza ne samo međunarodne zajednice već i svih ljudi koji drže do osnovnih civilizacijskih vrijednosti“, zaključuju iz Naroda i pravde.