Općina Centar finansijski podržava rad Akademije scenskih umjetnosti

Općina Centar Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 5.000 maraka iz budžeta Općine Centar ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Sredstva su namijenjena za opremanje studentskih predstava i filmova, te unapređenje materijalno-tehničke baze koja se koristi za realizaciju stidentske produkcije.

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo je počela sa radom 1981. godine, kada je upisala prvu generaciju studenata na Odsjeku za glumu. Potom je uslijedilo otvaranje Odsjeka za režiju, Odsjeka za dramaturgiju, a nešto kasnije i Odsjeka za produkciju i menadžment. Bitan segment rada Akademije ostvaruje se na otvorenoj sceni “Obala”, koja je zamišljena kao laboratorij u kome će studenti, posebno završne godine, obavljati svoj praktični rad, ali i mjesto na kojem studenti mogu javno prikazati svoj umjetnički angažman.

Tu su scenu dugim radom studenti i nastavnici iz zapuštenih podrumskih prostorija pretvorili i u kultnu sarajevsku pozornicu, izgradivši u podrumu zgrade na Obali salu za scenski pokret i garderobu.

“Načelnik Srđan Mandić je naglasio da će Općina Centar u skladu sa mogućnostima izdvajati iz svog budžeta finansijska sredstva za podršku radu i realizaciji projekata na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo”, saopćeno je iz Općine Centar.