Vjenčanica princeze Diane biće izložena u palači Kensington

Haljina koju je Diana, princeza od Walesa nosila na dan vjenčanja prije 40 godina, izložena je u njenom bivšem domu u palači Kensington.

Njeni sinovi princ William i princ Harry posudili su haljinu izložbi koja je pokrenuta mjesec dana prije nego što bi Diana napunila 60 godina.

Dizajnirali su ga David i Elizabeth Emanuel za vjenčanje u julu 1981. godine.

U haljini se nalazi voz dugačak 7 metara (6 metara) optočen šljokicama, koji je ispunjavao prolaz katedrale Svetog Pavla.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Organizatori izložbe, Royal Style in Making, rekli su da je haljina “sada među najpoznatijim u povijesti mladenki”.

Haljina ima ugrađeni prsluk prekriven pločama od starinske čipke Carrickmacross koje su izvorno pripadale kraljici Mariji.

Kao i klimanje historijom, bio je u velikoj mjeri u skladu s modom iz ranih 1980-ih, s velikim napuhanim rukavima obrubljenim mašnama i dubokim volanima od tafte.

Izložba koja se bavi dizajniranjem odjeće za kraljevskog klijenta, a fokusira se i na dizajnere koji su obukli kraljicu, princezu Margaret i kraljicu majku, održava se u narančastoj palači Kensington.

Nastavit će se do 2. januara, a ulaz na izložbu uključen je prilikom rezervacije obilaska palače.

Na izložbi se nalazi i rijetki preživjeli toalet – rana verzija gotovog odjevnog predmeta – za haljinu iz 1937. godine koju je kraljica Elizabeta (kasnije poznata kao kraljica majka) nosila za krunisanje kralja Georgea VI, prenosi BBC.