Otkrivena najstarija žrtva od napada morskog psa, skelet datira još od prije 3.000 godina

Istraživači su otkrili, kako kažu, najraniji direktni dokaz napada morskog psa na čovjeka, dok je morsko stvorenje čovjeku nanijelo oko 790 povreda prije 3.000 godina.

Stručnjaci sa Univerziteta u Oxfordu pronašli su to dok su proučavali ostatke odraslog muškarca iskopanog sa lokaliteta Tsukumo u blizini japanskog kopnenog mora Seto, koji su bili prekriveni traumatičnim povredama ruku, nogu, prednjeg dijela grudi i trbuha.

U početku smo bili zbunjeni onim što je ovom čovjeku moglo nanijeti najmanje 790 dubokih, nazubljenih ozljeda“, rekli su istraživači J. Alyssa White i Rick Schulting u zajedničkoj izjavi.

Neke su lezije bile vrlo oštre, duboke i u obliku slova V, a bile su slične ranama uzrokovanim metalnim oruđima koje lovci i sakupljači kulture Jōmon nisu koristili u ovom periodu, a kopneni zvijeri i tragovi zuba također nisu u skladu sa povredama.

Procesom eliminacije isključili smo ljudske sukobe i životinjske grabežljivce ili čistače o kojima se češće izvještava“, dodali su.

Vrste morskih pasa koje su najvjerovatnije odgovorne za napad bile su tigar ili bijela ajkula, rekli su istraživači.

Njihova otkrića objavljena su u srijedu u Journal of Archaeological Science: Reports.

Tim je sarađivao s Georgeom Burgessom, zaslužnim direktorom Floridskog programa za istraživanje morskih pasa, kako bi proučio slučajeve napada forenzičkih morskih pasa i sastavio rekonstrukciju rijetkog slučaja.

U arheološkim zapisima ima vrlo malo poznatih primjera napada morskih pasa“, rekao je Schulting za CNN, dodajući da je najraniji konkretan primjer koji je tim mogao pronaći došao s kasnog pretkolumbijskog nalazišta u Portoriku, prije nešto prije 1000. godine.

Glavni razlog što je poznato tako malo slučajeva je jednostavno zato što su bili tako rijetki“, rekao je Schulting, te dodao:  “Čak i danas, s toliko više ljudi na svijetu, svake godine dogodi se samo šačica smrtonosnih napada morskih pasa“.

Skelet star više od 3.000 godina

Nakon radiokarbonske analize tim je zaključio da je čovjek umro između 1370. pne i 1010. pne – prije više od 3.000 godina.

Tim je mapirao lezije na 3D model kostura kako bi vizualizirao i analizirao povrede.

Stručnjaci smatraju da je pretpovijesna žrtva sakupljača bila živa u vrijeme napada zbog raspodjele rana, a nedostajala mu je lijeva ruka, što ukazuje na obrambenu ranu.

Sumnjamo da je čovjek vjerovatno bio u ribolovu s nekim suputnicima u unutrašnjem moru Seto na jugu Japana. Mogli su loviti brodom ili roniti školjke“, rekao je Schulting za CNN.

Tijelo muškarca je izvučeno ubrzo nakon napada, a on je pokopan na ceremoniji. Nedostajala mu je i desna noga, a lijeva noga bila je postavljena na vrh tijela, dodali su istraživači.

Koautor Mark Hudson, istraživač sa Instituta Max Planck, dodao je u izjavi da je slučaj rijedak primjer arheologa koji su mogli rekonstruirati dramatičnu epizodu iz života pretpovijesne zajednice.