Video/ Srušena zgrada u Miamiju: Spasioci u potrazi za preživjelima u ruševinama

U toku je ogromna operacija spašavanja u okrugu Miami-Dade na Floridi, nakon što se stambena zgrada djelomično srušila usmrtivši najmanje jednu osobu.

Spasioci pretražuju ruševine, tražeći zarobljene preživjele i viđeni su kako izvlače dječaka živog, nejasno je koliko je ljudi bilo u zgradi u to vrijeme.

Pedeset i jedna osoba za koju se vjeruje da je živjela u zgradi nije kontaktirana i još uvijek se nema podataka o njoj, rekao je županijski povjerenik José Díaz.

Vatrogasna spasilačka služba Miami-Dade saopštila je da je na mjesto događaja poslala 80 vozila. Policija takođe pomaže u akciji spašavanja.

Spasioci su iz olupine izvukli 35 ljudi, rekli su zvaničnici. Deset je pregledano i liječeno, od kojih su dvoje poslati u bolnicu.

Stražnja strana zgrade, vjerojatno trećina ili više, potpuno je palačinka“, rekao je gradonačelnik Surfsidea Charles Burkett na konferenciji za novinare. Najmanje je jedna osoba umrla, a oko 30 jedinica je pogođeno, rekao je.

Guverner Floride Ron DeSantis rekao je da će kasnije u četvrtak otputovati u južnu Floridu.

Pripremamo se za neke loše vijesti upravo s obzirom na destrukciju koju vidimo“, upozorio je, rekavši kako misli da je brzi odgovor hitnih službi spasio živote.

‘Izgledalo je kao nešto iz 11. septembra’

Policija je lokaciju dala lokaciji kao 8777 Collins Avenue, adresu 12-kata Champlain Towersa, koji sadrži više od 100 apartmana uz plažu, a izgrađen je 1981. Surfside prolazi duž Collins Avenue, sjeverno od granica grada Miami Beach.

Jedan čovjek koji je bio vani sa svojom braćom u šetnji s psom opisao je kako je čuo kako se zgrada srušila.

U osnovi smo čuli stvarno veliku tutnjavu i mislili smo da je riječ o motociklu, znate, i okrenuli smo se i vidjeli oblak prašine koji nam upravo dolazi“, rekao je za CBS Miami.

Bili smo kao – ‘šta se događa?’ Krenuli smo prema njemu s košuljama preko lica, a zaštitar je izašao i bili smo, kao, “što se dogodilo?” i rekla je da se zgrada srušila“.

Čovjek koji je bio svjedok posljedica kolapsa rekao je za CNN da je izgledalo kao nešto od 11. septembra, misleći na napade koji su srušili Kule blizance u New Yorku 2001. godine.

Santo Mejil (50) probudio se kad je njegova supruga pozvala iz jedinice na devetom spratu jedne od tri zgrade koje čine Champlain Towers. Preko noći je njegovateljica starije žene s invaliditetom.

Rekla je da je čula veliku eksploziju“, kazao je Mejil za Miami Herald.

Među spašenima bila je i njegova supruga, piše BBC.