Počela podjela prehrambeno-higijenskih paketa za najugroženije penzionere općine Centar

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, zajedno sa dopredsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Irom Adilagić, posjetio je Udruženje penzionera općine Centar u Ulici Ćemaluša.

Povod posjete je bio početak podjele 202 prehrambeno-higijenska paketa za najugroženije penzionere, članove ovog Udruženja.

Mujo Slato, predsjednik izvršnog odbora i Miro Šego, predsjednik Skupštine Udruženja izrazili su zahvalnost Općini Centar na dosadašnjoj podršci koju pruža ovoj najugroženijoj kategoriji stanovništva.

S obzirom na vanrednu situaciju podjela paketa je organizovana u grupama do 15 penzionera koji će dolaziti u sjedište Udruženja po pozivu, kako bismo zaštitili zdravlje ove osjetljive kategorije stanovništva. Tokom pandemije jedino su lokalne zajednice pomogle nas penzionere u raznim oblicima. Naša lokalna zajednica je kroz niz projekata finansijski podržala penzionere poput sufinansiranja nabavke hljeba i mlijeka za najugroženije, pomoć u nabavci lijekova, te kroz razne projekte našeg Udruženja”, objasnio je Slato.

Iz budžeta izdvojeno 7.000KM

Sredstva za nabavku pomenutih paketa obezbijedila je Općina Centar koja je iz budžeta izdvojila 7.000 KM. Kako je naglasio načelnik Mandić, Općina Centar želi da sluša probleme penzionera i da se aktivno uključi u njihovo rješavanje.

U doba trećeg i najžešćeg vala pandemije koronavirusa mi smo se, u skladu sa našim mogućnostima, uključili u projekte pomoći našim stanovnicima. Putem mjesnih zajednica smo omogućili penzionerima elektronsku prijavu za termin za vakcinaciju u Zetri, te smo ustupili naša vozila i osoblje za prevoz najugroženijih penzionera do Zetre i nazad. Također, mnogo ulažemo u primarnu zdravstvenu njegu, što je za osobe treće životne dobi jako važno. U općinskom budžetu smo odvojili po 100.000 KM za nabavku sanitetskog vozila za potrebe Doma zdravlja KS, te za rekonstrukciju prostorija jednog od odjela u Općoj bolnici. Svjesni smo da ovo nije u našoj nadležnosti, ali želimo na ovaj način poboljšati primarnu zdravstvenu zaštitu našeg stanovništva, a posebno penzionera”, kazao je načelnik Mandić.