Pregled ovosedmičnih infrastrukturnih radova koji se izvode u Starom Gradu

Na području općine Stari Grad trenutno se realizuje više projekata iz oblasti infrastrukture, a u nastavku donosimo pregled istih.

Trenutno se radi u ulicama: Kamenica, Hamdije Kreševljakovića, Kovači – Ploča i Kečina.

Kamenica

Počelo je asfaltiranje ulice Kamenica koje se radi nakon rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže, a nakon toga asfaltirat će se i ulica Paje malta.

Prethodno je postavljena nova kanalizaciona mreža na trasi dugoj 330 metara. Što se tiče vodovodne mreže, izvršena je zamjena starih i dotrajalih instalacija na kojima su bili česti kvarovi i svakodnevni prokopi radi popravki, što je dodatno uništavalo i onako lošu saobraćajnicu. Vodovodna mreža rekonstruisana je na dužini oko 250 metara.

Na jednom dijelu trase izvršeno je polaganje drenažnih cijevi da bi se dio podzemnih voda koje na ovom području ugrožavaju objekte odveo u sistem oborinske odvodnje. Ukupno je urađeno 25 pojedinačnih priključaka na domaćinstva.

Bio je ovo jedan od većih i zahtjevnijih projekata Općine Stari Grad, a počeo je sredinom novembra prošle godine. Projekat je koštao 580.000 KM od čega je Općina Stari Grad izdvojila 430.000 KM, a Fond za zaštitu okoliša FBiH 150.000 KM.

Hamdije Kreševljakovića

U toku su radovi na rekonstrukciji ulice Hamdije Kreševljakovića. Radovi se trenutno izvode na dionici od Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti prema Bakr-babinoj džamiji gdje je uklanjen stari asfalt, a večeras počinju radovi na rekonstrukciji oborinske kanalizacije.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj je potpuno zatvoren od 23,00 do 05,00 sati ujutro.

Cijeli projekat obuhvata dionicu od Drvenije do Austrijskog trga, ukupne dužine cca 450 metara, kao i trolejbusku okretnicu dužine cca 200 metara, a njegova vrijednost je oko 750.000 KM.

Kovači – Ploča

Izvode se radovi i na sanaciji lijeve strane trotoara u ulici Kovači – Ploča, od Mahirove pekare do raskrsnice sa ulicom Saburina. Radi se o djelimičnoj sanaciji kamenih oblutaka kojom će se vratiti stari sjaj, ali i funkcionalnost ovoj kaldrmi u jednom od najljepših, ali i najprometnijih dijelova naše općine. Ukupno će se sanacija uraditi na dužini od 150 metara. Radi se ručno štemanje i uklanjanje, te deponovanje stare kaldrme. Cijena radova koji se izvode je 21.000 KM, a finansiraju se iz budžeta Općine Stari Grad.

Kečina

Prošle sedmice počeli su radovi na sanaciji dijela ulice Kečina u mjesnoj zajednici Logavina. Ulica Kečina bit će sanirana u dužini od 235 metara. Prema informacijama nadležne Službe za investicije i komunalne poslove, trenutno se vrši sanacija podzemnih instalacija BH Telecoma, nakon čega će se ukloniti i preostali dio oštećenog asfalta. Radovi u ovoj ulici koštat će 78.200 KM, saopćili su iz Općine Stari Grad.