Češka: Smrtonosni razorni tornado ruši sve ispred sebe

Tornado je zahvatio nekoliko sela u Češkoj, usmrtivši pet osoba, a više od 150 ranjeno.

Oluja u četvrtak navečer odnijela je krovove zgrada u jugoistočnom okrugu Breclav i Hodonin, čupajući drveće i prevrćući automobile.

Zabilježeni su vjetrovi od najmanje 219 km / h (136 mph), a rečeno je da najgore pogođena područja izgledaju poput ratne zone.

Živi pakao“, rekao je guverner Južne Moravske Jan Grolich.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Izvješteno je o kamenju tuče veličine loptica za tenis, a lokalni zvaničnici rekli su da je niz sela pretrpio značajnu štetu duž dionice puta od 25 kilometara (15 milja) koja vodi od Breclava do Hodonina, na sjeveroistoku.

U selu Valtice, s druge strane Breclava, gradonačelnik Pavel Trojan rekao je da je gotovo svaka zgrada oštećena bombardiranjem tuče.

Vlada je rekla da je pogođeno oko 1.000 domova, a lokalne vlasti rade na pružanju smještaja ljudima čiji su krovovi uništeni.

Michaela Bothová, glasnogovornica južnomoravske spasilačke službe, rekla je češkoj televiziji da su medicinske službe u bolnicu odvele na desetke ljudi. U prvim izvještajima govorilo se o tri smrtna slučaja, ali češki mediji kasnije su rekli da se taj broj popeo na pet.

Premijer Andrej Babis, koji boravi u Briselu na samitu EU, opisao je ovo što se dogodilo kao apokalipsu.

Tornado je uništio najmanje trećinu kuća u selu Hrusky, sa 1.600 stanovnika. Samo 15% zgrada nije bilo netaknuto, rekao je zamjenik gradonačelnika Marek Babisz.

Crkva je bez kule, osnovna škola više nema krov i izolaciju, ostali su samo zidovi od kuća“, rekao je za češki javni radio.