Pretresi u Sarajevu, uhapšene četiri osobe

U nastavku operativno taktičke akcije kodnog naziva “Aperkat” policijski službenici Federalne uprave policije su danas, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapsili četiri osobe iz Sarajeva inicijala S.K. (1970.), T.K. (1994.), Dž.K. (1999.) i N.Š. (1991.).

Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, tešku krađu, pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, lihvarstvo te oštećenje tuđe stvari.

U okviru tih aktivnosti, a na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata, ugostiteljskih objekata i motornih vozila na području općine Centar Sarajevo koje koriste osumnjičeni.

Tokom pretresa pronađeni su i oduzeti vatreno oružje, municija, veća količina novca, krivotvoreni dokumenti, kao i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s opisanim krivičnim djelima, te će ti predmeti biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

U okviru operativne akcije kodnog naziva “Aperkat” tokom 2020. i 2021. godine uhapšeno je sedam osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga te 10 osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima, saopćeno je iz Federalne uprave policije.