Razgovarali smo s veterinarom kako zaštiti ljubimce i prepoznati sunčanicu

Meteorolozi su ovo ljeto opisali kao natprosječno toplo, što smo se uvjerili i prije nekoliko dana kada su temperature išle preko 40 stepeni u nekim gradovima BiH.

Kako je najavljeno, slijedi nam blago zahlađenje, ali već početkom naredne sedmice, pa kako napreduje sedmica, prijete nam novi teški toplotni valovi.

Problem koji se često javlja, a na koji ne obraćamo dovoljno pažnje vezan je za naše ljubimce. Mnogi vlasnici svoje pse i druge ljubimce, ukoliko je to moguće, izvode kada je najtoplije, ne razmišljajući da njima visoke temperature možda smetaju više nego nama.

Nakon toga slijedi povraćanje, čudno ponašanje, letargija i ostalo.

Razgovarali smo s veterinarom veterinarske stanice Ketti Sarajevo Ajdinom Bašićem kako bi nam pojasnio kako zaštiti ljubimca i u krajnjem slučaju prepoznati neke simptome sunčanice.

Zanimalo nas je u kojem periodu ne bi trebali izvoditi pse i druge ljubimce ukoliko je to moguće vani.

Definitivno se trebamo držati preporuka stručnjaka za javno zdravlje ljudi, to bi bili neki udarni periodi dana kada je sunce u svome maksimumu, negdje između 11 i 16 sati“, kazao je Bašić.

Dodaje da postoje različite vrste pelena za kućne ljubimce, wc za dom sa travom i slično, ako je već neophodno izvoditi ljubimca onda da se definitvno dražimo hladovine.

Većina kućnih ljubimaca je svakako naviknuta da izlazi vani ujutro i predvečer. Obavezno sa sobom treba ponijeti vodu, izbjegavati vrući beton i asfalt. Potrebno je držati se hlada i koristiti kreme za zaštitu protiv UV, naravno ukoliko je neophodno“, kazao je.

Pitali smo ga da li možda po visokim temperaturama treba smanjiti dnevnu dozu hrane, obzirom da to praktijuju neki vlasnici životinja.

Ne bi trebali smanjivati ishranu osim ako nije neophodno, držati se uvijek veterinarskih preporuka za zdravlje i kvalitetan život kućnih ljubimaca“, pojašnjava.

Pojasnio je kako prepoznati sunčanicu i kako reagovati u toj situaciji.

Sunčanica nastaje pod djelovanjem direktnih i intenzivnih sunčevih zraka na glavu i potiljak životinje. Simptomi su otežano i ubrzano disanje, hipersalivacija (viša proizvodnja pljuvačke op.a.), povraćanje, nesvjestica, dezorijentiranost, hipermičnost sluznica, letargija, dijarea, intenzivno znojenje, gubitak svjesti, grčevi. Bilo kakva pojava simptoma sunčanice, zahtijeva hitno javljanje veterinaru“, zaključio je Ajdin Bašić.