Samo izlaskom iz obruča etnonacionalizma bit će zaustavljen i neki novi krvavi ples

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Adil Kulenović u uvodnom obraćanju današje sesije Kruga 99 kazao je da teško historijsko breme koje su nosile prethodne generacije, već dva stoljeća, u pozicioniranju bosanske države i društva u zajednicu modernih demokratskih evropskih nacija i slobodnih građana, čini se da će nositi sa svim izazovima i teškim iskušenjima i buduće generacije.

“Roditeljska odgovornost je na onim sadašnjim generacijama da to historijsko breme učinimo lakšim. Tu poruku, nakon konačne presude Mladiću moramo uputiti sa današnje sesije na temu “Može li konačna presuda Mladiću utjecati na građansko uređenje BiH?”, na kojoj je uvodničar naš dugogodišnji član i prijatelj prof.dr. David Pettigrew.

Konačna presuda Mladiću je izrečena na radost preživjelih žrtava genocida u Srebrenici prije svega. Ali, pravda je izgubila svoj civilizacijski krešendo, pobijedila je realpolitika kojom ni žrtve, ni zločinci nisu zadovoljni. Jer, Srebrenica je bila samo posljednja faza nedovršene genocidne namjere koja se ocrtavala od prvih dana rata neselektivnim granatiranjem opsjednutih naseljenih mjesta i gradova, progonom i istrebljenjem civilnog stanovništva, logorima…… i konstatacijom samog Mladića te 92 godine, da će projektovani aspekti zločinačkog plana rata protiv BiH biti upravo to: genocid!

Pravda dakle, nije zadovoljena. Načela pravičnosti progutale su kvantifikacije i procenti ubijenih ljudi, a genocidna namjera relativizirana i ostavljena u naslijeđe i preživjelim žrtvama i zločincima. Jednima da i dalje vjeruju u najviše vrijednosti civilizacije i konačnog dosega pravičnosti, drugima da veličaju naredbodavce i izvršioce zločina genocida, a istinu prekriju proizvodnjom mitova i oprobane gebelsovštine u manipuliranju i senzibiliziranju masa na konačnom ostvarivanju ratnih ciljeva u novim vremenima i historijskim okolnostima.

Da li je moguć historijski zaokret kako bi teško breme prošlosti i krvavih zabluda ostalo konačno iza nas?

Da: otklanjanjem prije svega političkih posljedica i njihovih tvorevina, bile one ustavne ili zakonske, koje generiraju razarajuće učinke etnonacionalizma na budućnost mira, povratak povjerenja i obnovu vrijednosti multietničkog društva. Ključna riječ je u izgradnji moderne nacije, demokratske građanske i sekularne evropske države. Tom najuspješnijom civilizacijskom dostignuću i vrijednosti koja uz sve izazove daje najbolji rezultat.

Mogu li to učiniti građani BiH sami?

Apstraktno govoreći naravno da da. Ali, konkretno historijski govoreći, dok bauk etnonacionalizma i populizma pleše svoj razarajući ples žrtvujući na oltaru vlastitih interesa sudbine miliona i nagovještaje za neki novi krvavi rasplet, naravno da ne. Današnje najprosperitetnije demokratske države i društva nisu u sličnim historijskim okolnostima nacifašizma to mogle učiniti bez internacionalne saradnje i podrške. Nećemo moći ni mi u BiH.

Današnjom sesijom pozivamo na internacionalnu saradnju i solidarnost demokratske snage i aktere u svijetu za izlazak iz gvozdenog obruča etnonacionalizma u BiH i regiji, toj najvećoj prijetnji miru i uspješnog razvoja bilo koje zajednice slobodnih građana. Samo tako će biti zaustavljen i neki novi krvavi ples i samo tako će se obnoviti ideali pravde i pravičnosti”, istakao je Kulenović.