U Bosni i Hercegovini 19 novih slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 19 novozaraženih koronavirusom.

Nažalost, tri osobe koje su bile pozitivne na virus su preminule.

Kanton Sarajevo

Nakon obrađenih 420 uzoraka na koronavirus, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo pozitivne su tri osobe.

Oporavilo sedam osoba, nije bilo preminulih.

Od pomenutog broja novozaraženih jedna osoba pripada porodičnom klasteru ili kontaktu sa ranije zaraženom osobom, zbog čega je u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 29 pacijenata i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 13, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 16. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od koronavirusa u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, sa liječenja je otpuštena jedna osoba.

Kanton Sarajevo trenutno bilježi 204 aktivna slučaja koronavirusa. U samoizolaciji se nalaze 982 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.568 osoba zaraženih koronavirusom i 51.081 izliječena.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 63 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje na KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 105 PCR uzoraka.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršeno 258 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 129 poziva, a obavljeno je i 97 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano 300 doza.

Kako je najavljeno, danas nema vakcinacije u Zetri, bit će nastavljena sutra, i to vakcinacijom onkoloških pacijenata i uposlenika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, te planiranom revakcinacijom građana sa zakazanim terminima.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Federacija BiH

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, je prijavljeno 889 uzoraka od kojih je 13 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su dva nova smrtna ishoda. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.405.

Do sada je testirano ukupno 696.805 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 133.709 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 124.369 pacijenata.

Republika Srpska

Od posljednjeg dnevnog izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 245 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod šest osoba.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Do sada su u Republici Srpskoj potvrđena 64.273 slučaja virusa korona, a preminule su ukupno 3.753 osobe kod koje je potvrđen test na virus korona.

U Republici Srpskoj, od koronavirusa do sada se oporavilo 46.948 osoba, a testirane su ukupno 280.473 osobe.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 123 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 51, a u ostalim bolnicama 72. Na respiratoru je 15 osoba (10 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, 5 u ostalim bolnicama. U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 1.327 osoba, a nadzor je završen kod 192.018 osoba.

Brčko distrikt BiH

U Distriktu su na koronavirus testirana 184 uzorka i svi su bili negativni.

Pet osoba se u posljednja 24 sata oporavilo od infekcije stoga je trenutno 112 aktivnih slučajeva zaraze.