Savjeti ljekara Hitne pomoći: Kako se nositi sa visokim temperaturama

Za danas je najavljen vrhunac toplotnog vala u Bosni i Hercegovini i temperature koje će dosezati 40 stepeni.

Kako građani da se zaštite od ove vrućine, savjete je dao Tihomir Bera, dežurni ljekar u Hitnoj pomoći Kantona Sarajevo, piše N1.

Bera je kazao da je u posljednja 24 sata bio povećan broj pacijenata u Hitnoj pomoći, ali da je samo manji broj bio vezan za trenutnu meteorološku situaciju.

Dao je preporuke građanima.

Nemojte izlaziti bez prijeke potrebe između 10 i 17 sati. Ako već morate, onda obucite odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir ili kačket, sunčane naočale, kremu sa zaštitnim faktorom, i prije nego krenete popijte malo tečnosti. Ponesite vodu sa sobom, ali nemojte pretjerivati sa unošenjem tečnosti”, kazao je Bera.

Savjetuje da se stanovi provjetre rano ujutro, te de se kansije zatvore prozori i navuku roletne, da se ne grije prostor.

Hronično pacijenti znaju da moraju redovno uzimati terapiju. Dolazi do naglog pogoršanja zdravlja i kod zdravih i kod osoba sa hroničnim oboljenjima”, kazao je.

Što se tiče rashlađivanja prostora, Bera savjetuje ne veću razliku od 7 do 10 stepeni.

Ako rashladite auto ili stan na 20 stepeni pa izađene na 40, znam sigurno da će vam biti loše. Najlakša posljedica je kolabrirate, ali mogu biti i teže posljedice”, upozorio je ljekar.

Uputio je i apel poslodavcima da preraspodjele radno vrijeme radnicima koji rade na otvorenom.

Čovjek koji rade na asfaltiranju radi na 60 stepeni, radnici u kuhinjama rade na temperaturama koje se dižu do 50 i 60 stepeni. U autima naglo raste temperatura”, kazao je.