Stari Grad: U toku je sanacija lijeve strane trotoara u ulici Kovači – Ploča

Počeo je projekat sanacije lijeve strane trotoara u ulici Kovači – Ploča, od Mahirove pekare do raskrsnice sa ulicom Saburina.

Radi se o djelimičnoj sanaciji kamenih oblutaka kojom će se vratiti stari sjaj, ali i funkcionalnost ovoj kaldrmi u jednom od najljepših, ali i najprometnijih dijelova naše općine.

Ukupno će se sanacija uraditi na dužini od 150 metara, a radovi su počeli uklanjanjem grmlja, trave i kolničke konstrukcije. Radi se ručno štemanje i uklanjanje, te deponovanje stare kaldrme. Na betoniranu podlogu nanijet će se nova kaldrma uz ugradnju postojećeg kamena koji nije oštećen i dodavanje novog. Cijena radova koji se izvode je 21.000 KM, a finansiraju se iz budžeta Općine Stari Grad.

Prije dvije godine urađena rekonstrukcija od Čekrekčijine džamije do Muzeja

U prethodnom periodu uložena su značajna sredstva u radove upravo na ovom dijelu Kovača.

2019. godine urađena je sanacija platoa Kovači, koja je bila dio projekta rekonstrukcije ulice od Čekrekčijine džamije do Muzeja Alije Izetbegovića.

Veliki projekat sanacije i rehabilitacije ulice Kovači počeo je na proljeće 2019. Urađena je zamjena vodovodnih instalacija i popločavanja donjeg dijela ulice Kovači, od Čekrekčijine džamije do platoa, tzv Podkovači. Zatim je urađeno asfaltiranje Kovača, na dijelu od fontane do Muzeja Alije Izetbegovića, dužine oko 300 metara. U novembru 2019.godine završena je rekonstrukcija kocke na platou Kovači.

Prije svih ovih radova izvršeno je i asfaltiranje ulice Ploča, površine od oko 1.000 metara kvadratnih, od Muzeja Alije Izetbegovića do spoja sa ulicama Mustafe Dovadžije i Hadžijamakova.

Radovima sanacije lijeve strane trotoara postići će se da cijeli prostor dobije na kvaliteti infrastrukture, ali i estetskom dojmu, saopćeno je iz Općine Stari Grad.