Sutra počinje EURO, ko će biti vladar starog kontinenta? 24 države, 11 gradova domaćina

Evropsko prvenstvo je trebalo biti održano 2020. godine, ali odgodilo se godinu dana, nivo uzbuđenja je znatno porastao i fanovi širom svijeta čekaju da borba za krunu starog kontinenta započne.

Euro 2020 će ostati i dalje oficijelni naziv, iako se sada održava 2021. godine, turnir je odgođen prošlog ljeta zbog pandemije koronavirusa.

Show počinje u petak, 11. juna, kada se Italija i Turska sastaju u uvodnoj utakmici turnira na Stadio Olimpico u Rimu. Finale će se održati u kolijevci fudbala i na kultnom engleskom stadionu Wembley u nedjelju, 11. jula.

11 gradova domaćina, finale u kolijevci fudbala

Bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini rekao je da je “romantično” da prvenstvo bude održano u više država i da se tako obilježi 60. “rođendan” europskog nogometnog prvenstva

Uz London i Rim, ostali gradovi domaćini su: Baku, Sankt Peterburg, Kopenhagen, Budimpešta, Amsterdam, Bukurešt, Glasgow, Sevilla i Minhen. Bilbao u Španiji i Dublin u Irskoj su trebali biti domaćini utakmica, ali nakon što lokalne vlasti nisu dozvolile navijačima da prisustvuju utakmicama zbog ograničenja Covid-19, upravno tijelo europskog nogometa UEFA odlučilo je premjestiti utakmice Bilbaa u Sevillu, a dublinske utakmice u St. Petersburg.

U narednih mjesec dana očekuje nas fudbalska poslastica, 24 ekipe će odigrati 51 susret u 11 gradova, a kralj Evrope može biti samo jedna ekipa.

Foto: Twitter
Stadion Wembley

Ko su favoriti?

Sigurno da je prvi favoriti prvenstva ekipa Francuske, koja ovaj turnir dočekuje kao aktuelni prvak svijeta. Zanimljivo je da im se nakon šest godina iz “izgnanstva” vratio Karim Benzema. On će sigurno pomoći već moćnoj francuskoj mašineriji da bude još opasnija.

Aktuelni prvak Portugal, predvođen Cristianom Ronaldom, izgleda kao jako moćna ekipa. Ronaldo, Bruno Fernandes, Jota, Bernardo Silva i ostali sigurno mogu pokvariti planove svima koji im stanu na put.

Ne treba zaboraviti prvoplasirani tim na FIFA-inoj listi, a to je tim Belgije. Kevin de Bruyne je zaradio povredu lica u finalu Lige prvaka, ali bit će spreman za Euro, da li se Eden Hazard može probuditi iz zimskog sna i zajedno sa Lukakuom odvesti Belgiju do zlata?

Nikad ne treba zaboraviti Španiju i Njemačku, ove zemlje su po tri puta osvajale ovo natjecanje i sigruno da će se nadati povratku dobrim partijama nakon užasno loših nastupa na Svjetskom prvenstvu prije tri godine. Također Italija ove godine “vreba” trofej, uvjereni da ih njihov vezni red može dovesti do takvog uspjeha.

Englezi i Nizozemci su se oslonili na mladost i talenat i nadaju se da će ih baš to nositi kroz turnir i imaju velike šanse da šokiraju favorite kao što je to uradila Grčka 2004. godine.

Naše komšije, Hrvati nalaze se u grupi D, gdje će im protivnci biti Englezi, Škoti i Česi. Mogu li “Modri” ponoviti uspjeh sa Svjetskog prvenstva ili je ipak vrijeme za neke veće promjene?

Foto: Twitter
Grupe

Gdje se igraju mečevi?

Grupa A: Rim (Italija) i Baku (Azerbejdžan)

Grupa B: Sankt Peterburg (Rusija) i Kopenhagen (Danska)

Grupa C: Amsterdam (Nizozemska) i Bukurešt (Rumunija)

Grupa D: London (Engleska) i Glasgow (Škotska)

Grupa E: Bilbao (Španija) i Dublin (Republika Irska)
Kasnije promijenjeno u Sevillu (Španija) i Sankt Peterburg (Rusija)

Grupa F: Minhen (Njemačka) i Budimpešta (Mađarska).

Foto: Twitter
Raspored utakmica