Tajland započinje masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa

Tajland je započeo svoj masovni program cijepljenja protiv Covida-19 u ponedjeljak, nakon kritika zbog kašnjenja i zabrinutosti zbog zdravstvenih vlasti oslanjajući se na doze AstraZeneca.

Država jugoistočne Azije bori se s trećim valom koronavirusa sa najvećim brojem dnevnih slučajeva i smrtnih slučajeva zabilježenih od početka pandemije, što izaziva zabrinutost javnosti zbog adekvatnog pristupa vakcinama.

U utorak je Tajland prijavio 2662 novih slučaja Covid-19 i 28 smrtnih slučajeva, prema podacima njegove radne grupe Covid-19 (CCSA).

Tajland planira da izvrši 6 miliona vakcinacije u junu koristeći vakcine AstraZeneca i Sinovac, prema podacima ovog odjela za odnose s javnošću.

U glavnom gradu Bangkoku u ponedjeljak je postavljeno 25 stanica za cijepljenje ispred bolnica, centara, stanica podzemne željeznice, gimnazija, benzinskih pumpi i univerzitetskih kampusa.

Tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha prošlog mjeseca je odredio cilj od 100 miliona doza cjepiva koji će se primijeniti do kraja godine. Očekuje se da će većina njih – 61 milion – biti doze AstraZenece koje lokalno proizvodi kompanija Siam BioScience u kraljevskom vlasništvu.

Zemlja se suočila s kritikama opozicionih lidera zbog prevelike pouzdanosti u jednog dobavljača i zbog zabrinutosti zbog nedostatka ponude. Tajland želi cijepiti 70% stanovništva do kraja godine, ali do sada je samo oko 4% od njegovih 69 miliona ljudi primilo barem jednu dozu, piše CNN.