Na naslovnicama svjetskih medija: Konačna presuda Ratku Mladiću

Danas se pred haškim sudom očekuje izricanje konačne presude u suđenju protiv Ratka Mladića za ratne zločine tokom rata devedesetih u Bosni i Hercegovini.

Današnja historijska presuda Ratku Mladiću, završila je također na naslovnicama mnogobrojnih svjetski medija.

BBC: Masakr u Srebrenici

Mladić, poznat kao “Butcher of Bosnia”, bio je jedan od posljednjih osumnjičenih kome je suđeno Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Uhapšen je 2011. godine nakon 16 godina bijega. Godine 2017. proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, ali je oslobođen krivice za genocid tokom kampanje njegove vojske 1992., u kojoj su Bošnjaci i bosanski Hrvati protjerani iz svojih domova ili zatočeni u groznim uvjetima, piše BBC.

Guardian: Ratko Mladić na saslušanju konačne presude o osudi za genocid

Bivšem zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću, nadimku “Butcher of Bosnia”, pred posljednjim je danom sud, na kojem će saslušati presudu po svojoj žalbi na osuđujuću presudu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Dvadeset i šest godina nakon masakra u Srebrenici, Mladić (78) pojavit će se u utorak u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) uz podršku Ujedinjenih nacija u Haagu, za što se očekuje da će trajati više od jednog sata.

Pet sudija iznijet će zaključke o 10 djela – koja uključuju istrebljenje, prisilno premještanje, teror, uzimanje talaca i nezakonite napade na civile – za koja je Mladić 2017. godine doživotno osuđen, piše Guardian.

The Week: Zašto ratni zločinac Ratko Mladić još uvijek ima status heroja u svojoj zemlji

Upozoravajući napore na brisanju historije genocida, Brammertz je citirao posebnu komisiju koju je formirala administracija u Republici Srpskoj da utvrdi “istinu” o masakru u Srebrenici i opsadi Sarajeva.

Kao što se i očekivalo, zaključili su da u Srebrenici nije bilo genocida i nije bilo teroriziranja civilnog stanovništva u Sarajevu, očito ignorišući sve dokaze i nalaze“, rekao je. “Nova je faza, još gora od poricanja genocida, u pokušaju stvaranja nove historijske stvarnosti.”

Opisujući Mladića kao “najvažnijeg ratnog zločinca osuđenog za zločine počinjene usred Evrope tokom 1990-ih”, Brammertz je nastavio da će njegovo osuđivanje “natjerati ljude da malo više razmisle o nezakonitostima tokom rata i o tome što je stvarno značilo”, piše The Week.

Podsjećamo, danas će biti izrečena konačna presuda Ratku Mladiću koji se tereti za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992-1995. godine, uključujući i genocid. Mladić je bio prvostepeno osuđen na kaznu doživotnog zatvora.