Terapijski pas spasio ženu koja je bila na ivici da oduzme sebi život

Ovaj nevjerovatni pas odigrao je važnu ulogu u spašavanju žene koja je razmišljala da sebi oduzme život na mostu preko autoputa u Velikoj Britaniji, kazali su hitni službenici koji su prisustvovali mjestu događaja.

Digby obično pomaže vatrogascima na terapijskim seansama da se nose sa traumom.

No, kao promjenu svog uobičajenog opisa posla, trogodišnji labradoodle doveden je na mjesto događaja gdje su posade pokušale pomoći ženi na mostu u blizini Exetera, jugozapadne Engleske, u utorak, vatrogasno-spasilačka služba Devon i Somerset (DSFRS), rekao je.

Tweetujući o svom junaštvu, DSFRS je rekao: “Ovo je Digby. Danas je učinio nešto nevjerovatno i pomogao spasiti mladu ženu koja je razmišljala o oduzimanju života na mostu preko M5 u blizini Exetera“,

Policijski pregovarači razgovarali su sa ženom, ali situacija je postajala sve zabrinjavajuća. Tada je jedna od vatrogasnih ekipa predložila da pozove Digbyja, psa za “razmršavanje” koji obično pomaže vatrogascima na terapijskim seansama da se nose sa traumom, objasnili su iz službe.

Kad je Digby stigao, mlada žena je odmah okrenula glavu da se pogleda i nasmiješila se. Ovo je pokrenulo razgovor o Digbyju i njegovoj ulozi u vatrogasnoj službi“.

Korištenje pasa za pomoć ljudima u rješavanju trauma sve je popularnije. U aprilu je Clarence, St Bernard od 160 kilograma, postao prvi službeni policijski pas za utjehu u SAD-u. Proveo je sedmicu u lutanju Kongresnim dvoranama s Keevom, Akitom i laboratorijom za čokoladu Hankom.
A terapijski psi također pomažu liječnicima u borbi protiv koronavirusa. Jedan od primjera je Loki, dvogodišnji terapijski pas rotvajlera ili “dogtor”, koji je počeo raditi terapije osoblju Medicinskog centra Univerziteta Maryland u decembru 2019, piše CNN.