Foto: A. Sm./ Sarajevska sehara (Arhiv)

U BiH 29 pozitivnih na koronavirus

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata je prijavljeno 29 novozaraženih koronavirusom i petero preminulih.

Federacija BiH

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljena su 1.404 uzorka, od kojih je 12 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Posavskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 699.019 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 133.724 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječen je 124.831 pacijent.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su dva nova smrtna ishoda, oba u Tuzlanskom kantonu.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.440.

Iz ovog zavoda napominju da je u toku revizija prijava smrtnih ishoda u Unsko-sanskom kantonu, te se unosom smrtnih ishoda iz proteklog perioda u ovom kantonu povećava ukupan broj smrtnih ishoda u Federaciji BiH.

Kanton Sarajevo

U Kantonu Sarajevo je tokom jučerašnjeg dana laboratorijski analizirano 477 uzoraka, od kojih je 11 pozitivno na koronavirus.

Od Covid-infekcije se oporavilo 10 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih.

Od pomenutog broja novozaraženih, šest osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 39 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 24, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 15. Nema pacijenata na respiratoru, dok kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedan pacijent.

Kanton Sarajevo danas bilježi 202 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 943 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.582 osobe zaražene koronavirusom i 51.097 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 76 pacijenata, od kojih je 17 transportovano na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 72 PCR uzorka. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktu i u Covid-ambulantama izvršeno 298 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 75 poziva, a obavljena su i 53 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Republika Srpska

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 sata, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 495 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 13 оsоbа.

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеnа su dvа smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о оsоbаmа stаriје živоtnе dоbi iz Čеlincа i Šаmcа.

Dо sаdа je u RS pоtvrđеno 64.288 slučајеva virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 3.759 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U RS, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо 47.056 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 281.150 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS је 123 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS 51, а u оstаlim bоlnicаmа 72. Nа rеspirаtоru је 16 оsоbа (10 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, 6 u оstаlim bоlnicаmа).

U RS pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо su 1.132 оsоba, а nаdzоr је zаvršеn kоd 192.283 оsоbе.

Iz ovoga instituta napominju da je juče nаknаdnо priјаvljеn јеdаn smrtni slučај kојi sе dеsiо u prеthоdnih nеkоlikо dаnа (оsоbа iz Grаdiškе).

Brčko distrikt

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano četiri nova slučaja zaraze virusom korona.

Preminula je jedna muška osoba.