Foto: Dž. Mr./ Sarajevska sehara

U Kantonu Sarajevo nema preminulih, sedam novozaraženih i devet oporavljenih osoba od koronavirusa

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno sedam osoba od testiranih 437.

Od Covid-infekcije se oporavilo devet osoba i, na sreću nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 46 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 26, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 20.

Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, nije bilo ni otpuštenih osoba sa hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 207 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.111 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.533 osobe zaražene koronavirusom i 51.043 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

Jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano preko 2.700 doza.

Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas. Za danas je planirana i revakcinacija uposlenih u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.