U Kantonu Sarajevo potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, bez smrtnih ishoda i danas

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, testirano je 338 naših sugrađana, a od Covid-19 infekcije oporavilo se osam osoba.

U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 35 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 22, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 13. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju.

U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja je otpuštena jedna osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 119 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 754 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.649 osoba zaraženih koronavirusom i 51.246 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi sedam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 25 pacijenata, niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 62 brisa, a ukupno su na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeta 163 brisa za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 46 poziva, a obavljeno je 118 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da će danas u Zetri biti nastavljena revakcinacija onkoloških pacijenata kao i vakcinacija pripadnika Ministarstva sigurnosti BiH. Još uvijek traju provjere pristiglih Pfizer vakcina u Agenciji za lijekove BiH, nakon čega će biti nastavljena revakcinacija.

O terminima revakcinacije građani će biti blagovremeno obaviješteni putem Informacionog sistema zaduženog za pozivanje građana na vakcinaciju, kao i putem medija.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.