Velika Britanija i Australija dogovaraju o širokim trgovinskim ugovorima

Širi uvjeti trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Australije dogovoreni su uz službenu najavu koja se očekuje u utorak.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson i australijski premijer Scott Morrison su se dogovorili tokom večere u Downing Streetu.

Ovo je prvi trgovinski sporazum o kojem se pregovara od nule otkako je Velika Britanija napustila EU.

To se vidi kao važan korak ka pridruživanju Velike Britanije širem azijsko-pacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini. Vlada Velike Britanije potpisala je dugu listu trgovinskih poslova tokom prošle godine, ali oni su prebacili one koje je Velika Britanija već imala kao dio EU.

Vlada Velike Britanije kaže da bi članstvo u Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) moglo britanskim poljoprivrednicima pružiti velike mogućnosti.

Međutim, u poljoprivrednoj zajednici postojale su zabrinutosti zbog Ujedinjenog Kraljevstva koje kompromitira svoje prehrambene standarde, kao i zbog napetosti u vladi između ministra za okoliš Georgea Eusticea i sekretara za trgovinu Liz Truss, piše BBC.

Prema Nacionalnoj uniji poljoprivrednika (NFU), australijski farmeri mogu proizvoditi govedinu po nižim troškovima proizvodnje i mogli bi podrezati farmere u Velikoj Britaniji.

Škotska je izazvala zabrinutost zbog preopterećenja poljoprivredne industrije ako tržište preplavi roba nižeg standarda.

Ovaj sporazum daje ton dok svijet pažljivo motri kako bi vidio kako djeluje britanska ekonomija nakon Brexita. Koliko je to stvarno besplatno. Kako se to promijenilo. Što je još važnije, kakve je kompromise spreman napraviti za otvaranje novih tržišta.

Ministrica trgovine Liz Truss branila je prošlog mjeseca planove za dogovor s Australijom, rekavši poslanicima: “Mi ćemo osigurati da u svim ugovorima koje radimo britanska poljoprivreda napreduje“.