Veliki dan za Sarajevo: Nakon više od 60 godina počinje rekonstrukcija tramvajske pruge od Marin Dvora do Ilidže

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je danas ugovor sa konzorcijem dvije firme iz Kine – China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group, koje će raditi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 20,4 miliona eura.

Kako je istaknuto nakon potpisivanja ugovora, projekt rekonstrukcije je podijeljen na šest funkcionalnih cjelina i njime je predviđena rekonstrukcija pruge od Marijin Dvora do Ilidže, ukupne dužine od 21,4 kilometra.

Ovo je veliki dan za Sarajevo, jer nakon više od 60 godina prvi put se kompletna pruga Marijin Dvor – Ilidža obnavlja. Današnje potpisivanje ovog važnog ugovora dokaz je da nastavljamo ispunjavati obećanja koja smo dali i da ćemo kontinuirano raditi u interesu svih građana na stvarnom poboljšanju javnog gradskog prijevoza“, rekao je ministar Šteta.

Dodaje da će izvođač radova u posao biti uveden najdalje 28 dana od dana potpisa ugovora.

Firme koje će raditi na rekonstrukciji sarajevske pruge su do sada bile angažovane na velikim projektima širom svijeta i obje u svojim portfolijima imaju značajan broj referenci kada je riječ o izgradnji zahtjevnih željezničkih projekata.

Sredstva za realizaciju projekta obnove pruge obezbijeđena su putem zajma kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), po čijim pravilima se vršila procedura izbora izvođača radova.