Video/ Vladimir Grabovac: Tirani smo jedni veliki, sve je bilo lakše kada smo životinje lovili lukom i strijelom

U posljednjoj epizodi SeharaCAST imali smo čast ugostiti Vladimira Grabovca, suosnivača i direktora kompanije Biona & Beyond, uspješnog bh. brendu koji se u svakom svom potezu oslanja na ekološki prihvatljive principe.

U jednom trenutku dotakli smo se teme farmi i procesa proizvodnje hrane.

Činjenica jeste da životinje jako mnogo pate i da smo mi jedni tirani veliki, da ih maksimalno koristimo i koristimo ih zadnjih 12.000 godina, otkada smo ih odlučili pripitomiti“,

Dodao je da je nekada bilo sve mnogo jednostavnije kada smo lovili.

Dok smo ih samo ubijali lukom i strijelom sve je bilo puno lakše, ovo je sada totalna tiranija. Ali stvari se ne mogu promijeniti preko noći, ne može se staviti ključ u bravu, ne vjerujem da je to rješenje, jer jednostavno je to krug koji je zatvoren. Jako puno stvari ovisi o tome, kao što nije rješenje da se ugase sva auta, jer ekonomija ovisi o tome. Ja vozim auto, svi vozimo auta, i na tome ekonomija stoji“, dodao je.

Naš Cohost, Adna Mrguda, koja radi na projektu “Misli o prirodi” je dodala da zagovara “stavljanje ključa u bravu“.

Ja bih voljela da se uvijek raspravlja na tu temu, da treba staviti ključ u bravu i da se mnogo kompanija promijenilo preko noći, naprimjer mljekare i klaonice su preko noći mijenjale poslovanje“, kazala je.

Kapital je taj koji nema dušu i nema osjećaj, njegova je jedina želja da se multiplicira i da se poveća“, odgovorio je Vladimir.

Adna je navela primjer Oatly, švedske prehrambene kompanije koja proizvodi alternative mliječnim proizvodima od zobi. Litra ovsenog proizvoda konzumirana umjesto kravljeg mlijeka rezultira oko 80% manjom emisijom stakleničkih plinova, 79% manjom upotrebom zemljišta i 60% manjom potrošnjom energije.

Koje je vaše mišljenje, da li smo tirani zbog odnosa prema životinjama, a zbog mesa i drugih prehrambenih proizvoda koje svakodnevno koristimo?