Vidović: Šta ako se Ratko Mladić ne pojavi na izricanju presude?

Vasvija Vidović, pravnica, koja je godinama i bila uključena u rad Tribunala u Haagu kazala je da vjeruje da će pravo i pravda biti zadovoljeni u konačnoj presudi Ratku Mladiću.

Nadam se da hoće. Ne mogu da vjerujem da ona može biti izmijenjena u bitnim dijelovima. Nadam se da hoće“, istaknula je Vidović.

Denis Džidić, urednik BIRN-a koji godinama pravi rat Tribunala i Mehanizma nakon njega, kazao je da postoji vjerovatnoća da se Mladić ne pojavi na izricanju presude, ali je dodao da konačne informacije o tome nema.

Nemamo konačnu informaciju. Odbrana je tražila odgodu, advokati su tražili da se odgodi jer Mladić želi da obojica advokata budu prisutni. Signal je da je odobrana rekla da će pravni savjetnik biti prisutan. To je signal da će biti prisutan – ali nemamo informacija“, dodao je.

Vidović je rekla da se velika većina optuženika pojavljivala na sudu.

Vidović: To nije smetnja…

Ako se ne pojavi – to nije smetnja za izricanje presude. Naravno, ako bilo ko pravi incidente, bit će odstranjen, bilo ko i presuda će bit izrečena u odsustvu“, izjavila je.

Džidić je dodao da je ovo jedan od najdugotrajnijih procesa, te da je Mladić bio u lošem zdravstvenom stanju i kada je bio uhapšen i izručen.

Sjećamo se Mladića kako se zahvaljuje što mu je Haški Tribunal spasio život medicinskim tretmanom“.

Džidić je pojasnio da su ranija suđenja bila teža zbog dokazivanja.

Karadžić i Mladić su best off, najbolji svjedoci, najbolji dokazi… I u smislu utvrđivanja činjenica, progona, genocida, terorisanja građana Sarajeva. U tom smislu je olakšan bio rad tužioca“, izjavio je gost N1.

Vidović je pojasnila da se utvrđivanje odgovornosti za ovako teška i kompleksna kriivčna djela odvija u dvije faze.

Prva faza je baza zločina, druga odgovornost optuženog. Za najodgoovornije je utvrđena baza zločina. Veliki broj činjenica je preuzet kao utvrđen. Time je lakše provedeno suđenje, nego na samom početku“, pojasnila je Vidović.

Šta Žalbeno vijeće ima pred sobom?

Šta je radilo žalbeno vijeće u odnosu na prvostepenu presudu?

Žalbeno vijeće pred sobom ima presudu kojom je utvrđeno činjenično stanje, ima dvije žalbe. Jedna tužilaštva, drugo odbrane. Ono razmatra žalbene naloge sa pravnog aspekta. Da postupka nisu ista, ne preispituje se svaka utvrđena činjenica, nego se utvrđuju greške koje pri primjeni prava imaju odraza na pravni zaključak presude“, izjavila je Vidović.

Tužilaštvo se žalilo na presudu na genocid, dok se Mladićeva odbrana žalila po svim tačkama. Prije svega u odnosu na odgovornost za udruženi zločinački poduhvat, i za druge udružene poduhvate, njih četiri. Žalili su se na niz procesnih provreda, gdje dominira proširenje optužnice“, dodala je Vidović.

A na pitanje ima li osolobođenih u odnosu na prvostepenu presudu – Džidić je kazao da je to rijetko, budući da je prag odgovornosti, dokaza i činjenica jako visok.