Vijeće ministara danas imenuje Ekspertni tim zbog Trgovske gore

Vijeće ministara održaće danas sjednicu na kojoj će, raspravljati o Prijedlogu odluke o dopuni Odluke o imenovanju Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Predlagač dopune je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ovo ministarstvo je predlagač i odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za kontrolu spoljnotrgovinskog prometa oružja i vojne opreme, kao i Prijedloga okvira za finansiranje projekata i mjera energetske efikasnosti za ulaganja u javne zgrade na nivou institucija BiH, koji su na dnevnom redu sjednice.

Ministri će biti upoznati i sa Odlukom Komiteta ministara Vijeća Evrope o izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, a bit će razmatrana i Informacija o presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Pudarić protiv Bosne i Hercegovine”.

Ministarstvo pravde predložilo je, a Vijeće ministara bi se sutra trebalo izjasniti o Prijedlogu akcionog plana za izvršenje četiri presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Zornić, Sejdić i Finci, Pilav te Pudarić protiv Bosne i Hercegovine.

Predviđeno razmatranje Izvještaja o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje Izvještaja o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine u prva tri mjeseca 2021. godine kojeg je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

U drugom krugu glasanja ministri bi trebali da se izjasne o Prijedlogu odluke o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije za period od 2020. do 2024. godine i Akcionog plana za provođenje Stategije za borbu protiv korupcije za taj period.