Zmajice razbile Švedsku: BiH će igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uspjela je danas da u savlada Švedsku rezultatom 82:63 i osigurala nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvno 2022. godine.

Zmajice su ponovo ispisale historiju, a pošto su među šest najboljih selekcija Starog kontinenta, nastupit će na kvalifikacionom turniru za Svjetsko prvenstvo koji se igra u februaru naredne godine.

BiH je ponovo nosila fenomenalna Jonquel Jones, koja je od početka bila nerješiva za Švedsku odbranu, te je dominirala u svim segmentima igre.

Naša reprezentacija nije ispuštala prednost od samog početka pa sve do kraja. Jones je postigla 16 od prvih 18 poena BiH na ovom meču. Na pauzu između druge i treće četvrtine otišlo se s vodstvom BiH od 55:31, a Šveđanke u nastavku nisu mogle zaprijetiti.

Naše djevojke su izgledale danas sjajno, igrale su puno opuštenije i rasterećenije i razbile rivala.

Imale su Zmajice na startu treće četvrtine i prednost od 27 poena razlike, a onda su se u redovima Švedske malo razigrale sestre Eldebrink i smanjuju na 59:42. Brzo su potom izabranice Gorana Loje nakon time-outa opet zaigrale agresivnije i nisu dozvoljavale da Šveđanke ozbiljnije ugroze njihovu prednost.

U posljednju dionicu ušlo se s prednošću od 16 poena za BiH (66:50), pa u njoj Zmajice nisu imale problema da istu sačuvaju i na kraju lagano slave trijumf.

Jones je meč završila s 34 poena, 19 skokova i 4 asistencije. Sa 14 poena pratila ju je Nikolina Babić, dok je Nikolina Džebo meč završila s osam poena.

Kod Švedske je najbolja bila Kalis Loyd sa 13 poena, a 11 je imala Elin Eldebrink.

Poluvrijeme: Švedska – Bosna i Hercegovina 31:55