Zmajice zvanično zauzele peto mjesto

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zvanično je zauzela peto mjesto na Eurobasketu.

Ovo je historijskim plasman, a zbog toga smo izborili i plasman na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se igra naredne godine.

Naše djevojke predvođene Goranom Lojom danas su u susretu za plasman od 5. do 8. mjesta razbile selekciju Švedske (82:63) te je bilo jasno da će Eurobasket završiti na petoj ili šestoj poziciji.

Rusija je u meču koji se igrao poslije našeg pobijedila selekciju Španije rezultatom 78:74 te kao i BiH završila turnir s omjerom 4-2. Naše Zmajice imaju bolju koš-razliku zbog čega smo prvenstvo okončali na petom mjestu, a Rusija je zauzela šesto.

Večeras se igraju i polufinalne utakmice Eurobasketa u kojima se sastaju Bjelorusija i Francuske te Srbija i Belgija.

Podsjetimo, naša selekcija je osigurala plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. U kvalifikacijama koje će biti odigrane u februaru 2022. godine učestvovat će 16 reprezentacija. Igrat će šest najboljih iz Evrope, četiri najbolje iz Amerike, četiri najbolje iz Azije te dvije najbolje iz Afrike.

Ekipe će biti podijeljene u četiri grupe, a na Svjetsko prvenstvo će se plasirati po tri najbolje plasirane ekipe iz svake grupe.

Zmajice razbile Švedsku: BiH će igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo