Foto: Arhiv

Žrtve razočarane/ Nema u presudi Stanišiću i Simatoviću Srebrenice, udar u srce žrtvama

Šehida Abdurahmanović presudu Stanišiću i Simatoviću dočekala je u Potočarima i kazala je da je presuda udar u srce žrtvama.

Njenog muža ubili su Arkanovci 1992. godine u Srebrenici.

Arkanovci su ušli u moj stan. Sva pitanja upućena mom mužu su bila tako jasna da će biti pogubljen i on je bio toliko svjestan. Tražila sam da ga ne izvode u papučama, a on mi je pogledom kazao neće mi trebati. Odmah su ga ubili“, priča Šehida.

Razočarana je izrečenom presudom.

Video/ Snimak koji prikazuje zvjerstva Stanišića i Simatovića

Ko su ti ljudi, bili su u držvanoj bezbjednosti Srbije i ništa manje nisu odgovorni od Karadžića i Mladića. Da li se Srbiji čine veliki ustupci da ih se oslobodi od odgovornosti. Nama je malo da im daju i doživotnu kaznu zatvora, ali se njome daje satisfakcija za dalju borbu“, dodaje Šehida.

Posebno je razočarana da se u presudi ne spominje Srebrenica.

Ne spominje se Srebrenica. Nažalost, nismo imali sve snimke da prikažemo. Majke su u Hagu ne znam kako smiju da prođu pored njih i pogledaju ih u oči. Govorim o ovim braniocima“, dodala je Abdurahmanović.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) osudio je bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora.

Vijeće je konstatovalo da su odgovorni za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu, ali da nisu krivi za planiranje i naređivanje. Vijeće konstatuje da su krivi po tačkama od jedan do pet.

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina