112-godišnjak u Puerto Ricu postavlja Guinnessov rekord kao najstariji čovjek na svijetu

Guinnessov svjetski rekord potvrdio je bivšeg uzgajivača šećerne trske u Puerto Ricu za najstarijeg čovjeka na svijetu.

Emilio Flores Márquez rođen je 8. avgusta 1908. godine u Karolini u Puerto Ricu, a od srijede mu je bilo 112 godina i 326 dana, kada je Guinnessov rekord objavio rekord.

Odrastajući, Márquez, koji je bio drugo najstarije od 11 djece, bio je zadužen za mnoge kućanske poslove i pomagao u zbrinjavanju svoje mlađe braće i sestara. Kao prvorođeni sin, Márquez je također pomagao na očevoj farmi šećerne trske – počevši od mladosti – i zalijevao bi biljke i tovario sječeni šećerni trsak u vagone za prijevoz, navodi se u priopćenju iz Guinness Worlda Records.

Bio sam najstariji od djece, tako da sam radio sve,” rekao je Márquez za Guinnessov rekord. “Ribao sam se, brinuo sam za dječake, sve sam radio“.

Nastavio je s poljoprivredom, “na kraju postajući način na koji je izdržavao svoju porodicu”, prema Guinnessovim rekordima.

Márquez je bio u braku sa Andreom Perez 75 godina do njene smrti 2010. Par je imao četvero djece. Takođe ima pet unuka i pet praunuka, prema Guinnessovim rekordima.

Sada živi u Rio Piedrasu u Puerto Ricu sa svoje dvoje preživjele djece Tirse i “Millita”.

Márquez, koji je izgubio veći dio sluha, imao je operaciju ugradnje pejsmejkera kada je imao 101 godinu – ali i dalje je snažan i dobrog zdravlja, navodi se u priopćenju.

Poznat kao “Don Millo”, Márquezov je ključ za sretan život “imati obilje ljubavi i živjeti život bez bijesa”, navodi se u priopćenju.

Otac me odgajao s ljubavlju, voleći sve“, rekla je Márquezova porodica za Guinnessove rekorde. “Uvijek je govorio meni i mojoj braći i sestrama da činimo dobro, da sve dijelimo s drugima.”

Prethodni najstariji živi čovjek kojeg su priznali Guinnessovi svjetski rekordi bio je Rumun Dumitru Comănescu. Umro je 27. juna 2020., manje od mjesec dana nakon što je primio zapisnik, u dobi od 111 godina 219 dana.

Nakon njegove smrti, Guinnessovi rekordi rekli su da su “dobili dokaze” u znak podrške Márquezu, koji je rođen tri mjeseca ranije od Comănescua.

Najstarija živa osoba na Zemlji je 118-godišnji Kane Takana, koja živi u staračkom domu u Fukuoki u Japanu. U martu je njen unuk rekao za CNN da se Takana bori za rekord najstarije osobe koja je ikad živjela, a koju drži Jeanne Louise Calment, Francuskinja koja je umrla u 122 godini.